Terug

Wandelroute door het parkbos van Landgoed Voorstonden

Waar: Voorstonden

Hazen op landgoed Voorstonden
40 minuten
2 km
 • Geschikt voor rolstoel

Over de route

Het parkbos van Landgoed Voorstonden is ruim 200 jaar geleden aangelegd. En dat zie je. Ja echt, kom hier maar eens wandelen en laat je verrassen. Bijvoorbeeld door de statige oude hoge eiken en beuken. Of door de dode bomen waar ander leven bezit van heeft genomen. Of zie de nieuwe aanplant, waarmee dit parkbos weer 2 eeuwen door kan. Ga eens rustig zitten bij de vijver en laat je fantasie z’n gang gaan. Verleden, heden, toekomst… Ondertussen roffelt de specht wel door.  

De groen gemarkeerde route is halfverhard en geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en mensen die voor het wandelen afhankelijk zijn van een stevige en vlakke ondergrond.

Waar kun je starten

Voorstonden
Startpunt

Parkeerplaats Voorsterweg

Wat kom je onderweg tegen?

Landhuis Voorstonden

1. Landhuis Voorstonden

Sinds de middeleeuwen is deze plek bewoond. In 1557 is het voor het eerst genoemd als kasteel Voorstonden. Het huidige, witgepleisterde huis dateert van 1825 en vormt, samen met de tuin, de kern van het landgoed. Het landhuis en de tuin zijn privé bezit en niet toegankelijk voor publiek. Vanaf de opengestelde paden en de openbare weg zijn een deel van de gebouwen wel te zien.

Romantisch bruggetje

2. Parkbos

Het parkbos van landgoed Voorstonden dateert van rond 1800, sommige bomen zijn echter ruim honderd jaar ouder! Na een grondige opknapbeurt is het parkbos in 2012 heropend. De slingerende paden, vijvers met vloeiende vormen, boskamers en romantische bruggetjes uit het oorspronkelijke ontwerp van tuinarchitect Jan David Zocher jr., zijn weer als vroeger. De 650 nieuw geplante bomen mogen de uitgroeien tot de monumentale bomen van de toekomst.

Brandrode runderen

3. Brandrode runderen

Van medio april tot oktober grazen in deze weide Brandrode runderen. Deze koeien werden van oudsher gehouden in de IJsselvallei. Het is een oer-Hollands veeras, het komt buiten Nederland niet voor. Ze zijn een erkend Zeldzaam Huisdierras.

Deze dieren zijn geboren op het Open Erf de Groote Modderkolk in Loenen. Natuurmonumenten startte hier een fokprogramma om het ras voor uitsterven te behoeden. In samenwerking met de vereniging Het Brandrode Rund is dat inmiddels gelukt. Natuurmonumenten zet haar kudde in bij het beheer van graslanden op de IJsselvallei.

De naam danken de dieren aan de gebrande diep bruinrode kleur van hun vacht. Her en der kan de kleur zelfs bijna zwart zijn. De dieren hebben witte vlekken op kop, buik, staartpunt en sokken.

Praktische informatie

 • Geschikt voor rolstoel

  • De gehele route is halfverhard en geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en mensen die voor het wandelen afhankelijk zijn van een stevige en vlakke ondergrond.
  • 2 gehandicaptenparkeerplekken zijn aanwezig.
  • Langs de route staan 3 zitbanken. 
  • In de boomgaard bij het startpunt is een picknickplaats inclusief een toegankelijke picknickbank.
  • Er is geen rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig.

Activiteiten in de buurt

paddenstoelen kijken
Nog 24 plekken beschikbaar!
Op pad met kinderen

Kom speuren naar paddenstoelen bij Landgoed Voorstonden met OERRR

 • di 25 okt, 13:30
 • Voorstonden
 • 30% ledenkorting
Romantische brug Voorstonden
Nog 300 plekken beschikbaar!
Wandelen

Ontmoet de boswachter in parkbos Voorstonden

 • zo 30 okt, 11:00
 • Voorstonden
 • Gratis
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.