2 km
Voorstonden
Het parkbos van Landgoed Voorstonden is ruim 200 jaar geleden aangelegd. En dat zie je. Ja echt, kom hier maar eens wandelen en laat je verrassen. Bijvoorbeeld door de statige oude hoge eiken en beuken. Of door de dode bomen waar ander leven bezit van heeft genomen. Of zie de nieuwe aanplant, waarmee dit parkbos weer 2 eeuwen door kan. Ga eens rustig zitten bij de vijver en laat je fantasie z’n gang gaan. Verleden, heden, toekomst… Ondertussen roffelt de specht wel door.
De groen gemarkeerde route is halfverhard en geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en mensen die voor het wandelen afhankelijk zijn van een stevige en vlakke ondergrond.
Sinds de middeleeuwen is deze plek bewoond. In 1557 is het voor het eerst genoemd als kasteel Voorstonden. Het huidige, witgepleisterde huis dateert van 1825 en vormt, samen met de tuin, de kern van het landgoed. Het landhuis en de tuin zijn privé bezit en niet toegankelijk voor publiek. Vanaf de opengestelde paden en de openbare weg zijn een deel van de gebouwen wel te zien.
Het parkbos van landgoed Voorstonden dateert van rond 1800, sommige bomen zijn echter ruim honderd jaar ouder! Na een grondige opknapbeurt is het parkbos in 2012 heropend. De slingerende paden, vijvers met vloeiende vormen, boskamers en romantische bruggetjes uit het oorspronkelijke ontwerp van tuinarchitect Jan David Zocher jr., zijn weer als vroeger. De 650 nieuw geplante bomen mogen de uitgroeien tot de monumentale bomen van de toekomst.
Van medio april tot oktober grazen in deze weide Brandrode runderen. Deze koeien werden van oudsher gehouden in de IJsselvallei. Het is een oer-Hollands veeras, het komt buiten Nederland niet voor. Ze zijn een erkend Zeldzaam Huisdierras.
Deze dieren zijn geboren op het Open Erf de Groote Modderkolk in Loenen. Natuurmonumenten startte hier een fokprogramma om het ras voor uitsterven te behoeden. In samenwerking met de vereniging Het Brandrode Rund is dat inmiddels gelukt. Natuurmonumenten zet haar kudde in bij het beheer van graslanden op de IJsselvallei.
De naam danken de dieren aan de gebrande diep bruinrode kleur van hun vacht. Her en der kan de kleur zelfs bijna zwart zijn. De dieren hebben witte vlekken op kop, buik, staartpunt en sokken.
Tijdens de eerder genoemde grote opknapbeurt is ook de bodem van de vijvers gesaneerd. Deze waren vervuild met afvalstoffen van de oude papierindustrie, een vroeger veel voorkomende bedrijvigheid in deze streek. Nu is het water in de grachten en vijvers weer schoon en daardoor is er grote kans om een blauwe flits boven het water te zien: de ijsvogel. Ook voelen zeldzame amfibieën als kamsalamander en knoflookpad zich hier goed thuis. Als natuurgebied is Voorstonden een belangrijke schakel tussen de landgoederen in de IJsselvallei, voor allerlei soorten dieren.
Bij dit punt staat een zitbank.
Tussen dit punt en punt 5 kom je twee zitbanken tegen waarvan de eerste in het gras staat en de tweede langs het pad.
In dit oude bos laat Natuurmonumenten de grote dode bomen staan. Daar maken veel dieren gebruik van. De zwarte specht en de zeldzame middelste bonte specht hakken gaten in de dode bomen, op zoek naar kevertjes en larven onder de schors. Met hun geroffel markeren zij hun territorium, vooral op dode takken klinkt dat lekker hard! Ook hakken de spechten holtes uit om in te broeden. Hun oude nestholtes worden dankbaar gebruikt door boommarters, die hier hun eigen kroost grootbrengen. Vleermuizen gebruiken de holtes als hun zomerverblijf. De dode bomen zijn een bron van leven. Ook voor de houtzwammen, die als handgrepen aan een klimwand aan de oude stam staan. Wat een mooi gezicht is dat!
Tussen dit en het volgende punt staat een zitbank.
Dat het parkbos op natte grond is aangelegd kan je nog goed zien aan 2 elementen:
Je bent weer terug bij het startpunt van de route. Even uitrusten of nagenieten? In de boomgaard, achter de heg, staan picknickbanken.
We hopen dat je met plezier hebt gewandeld in het parkbos Voorstonden! Kijk verder op deze site voor meer leuke routes of download de Natuurmonumenten-routeapp.