Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Voorstonden

Voorstonden

Welkom in Voorstonden

Heerlijk wandelen in de sfeer van weleer, dat kun je op landgoed Voorstonden. Het is in oude luister hersteld. Kom naar dit parkbos tussen Brummen en Voorst en geniet van doorkijkjes met vergezichten, vijvers, oude loofbomen en statige lanen.

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte

Boswachter van dit gebied

Meer over Voorstonden
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Heerlijk wandelen in de sfeer van weleer, dat kun je op landgoed Voorstonden. Het is in oude luister hersteld. Kom naar dit parkbos tussen Brummen en Voorst en geniet van doorkijkjes met vergezichten, vijvers, oude loofbomen en statige lanen.

  Het parkbos van landgoed Voorstonden, dat dateert van rond 1800, is na een grondige opknapbeurt feestelijk heropend in april 2012. De slingerende paden, vijvers met vloeiende vormen, boskamers en romantische bruggetjes uit het oorspronkelijke ontwerp zijn weer als vroeger. Veel rode beuken en enkele tamme kastanjes op het landgoed stammen uit circa 1650. Ze zijn samen met de siertuin en het landhuis van grote cultuurhistorische waarde en komen nu weer goed tot hun recht.

  Bosanemonen op Voorstonden

  Wandelen in parkbos

  Het parkbos Voorstonden met wandelpaden, vijvers en beken is vrij toegankelijk. Kies een blauwe, rode of je eigen wandelroute. Het mooie landhuis met middeleeuwse oorsprong is van afstand te bewonderen. Het wordt privé bewoond en is enkel toegankelijk voor genodigden. De bewoners stellen een aantal keer per jaar de bijbehorende tuin open voor publiek, houd hiervoor de lokale kranten in de gaten. Daarin maakt de familie Hoogenberk de openstelling bekend. Deze historische tuin is beslist een bezoek waard tijdens zo'n openstelling, onder andere vanwege de eeuwenoude bomen.

  Schoon water

  Als natuurgebied is Voorstonden een belangrijke schakel tussen de landgoederen in de IJsselvallei, voor allerlei soorten dieren. Door het schone water in grachten en vijvers is er grote kans op een blauwe flits boven het water: de ijsvogel. Ook voelen zeldzame amfibieën als kamsalamander en knoflookpad zich hier goed thuis.

  Vleermuizenexcursie

  Landgoed Voorstonden is ook bijzonder rijk aan insecten. Hiervan profiteren onder andere vleermuizen, die insecten op hun menu hebben staan. Maar liefst acht soorten vleermuizen komen hier voor. De vleermuizen leven overdag en 's winters in oude holle loofbomen op het landgoed. In voorjaar en zomer komen ze naar buiten zodra het schemert, om in de nacht op insecten te jagen. Zelf zien? Ga eens eind augustus mee met onze boswachter op vleermuizenexcursie! Kijk voor het actuele programma-aanbod in onze activiteitenagenda.

  Lekker wandelen

  Hazen op het pad, een ijsvogel over het water en een landhuis in zicht... op landgoed Voorstonden is het heerlijk kuieren. Kies je eigen route en droom een beetje weg bij de romantische omgeving.

  Romantische bruggetjes en eeuwenoude bomen
 • Wandelen

  Wandelroute door het parkbos van Landgoed Voorstonden

  Wandelen in de sfeer van weleer, in het eeuwenoude parkbos van Landgoed Voorstonden. Zwijmel weg bij de doorkijkjes, statige lanen, slingerpaden en vijvers. En in het voorjaar: sneeuwklokjes!

  • 2 km
 • Fietsen

  Pittige fietstocht rondom Loenen

  Prachtige rondtocht op de fiets door de bossen van de Zuidoost-Veluwe en de landgoederen van de IJsselvallei. Met af en toe een stevige klim en snelle afdaling.

  • 57 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Voorstonden

  Nieuws

  Direct naar