Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe visie voor Vreugderijkerwaard klaar

14 mei 2020 | Jantine Wesselink

Natuurmonumenten Salland is trots op haar nieuwe gebiedsvisie voor de Vreugderijkerwaard. De toekomstvisie voor de komende 18 jaar is geschreven door de lokale boswachters in nauwe samenwerking met het team van Vreugderijkerwaard- vrijwilligers én met inbreng van buren en andere betrokkenen.

Veldsalie Vreugderijkerwaard

Natuur op één

De rode draad van de visie is dat we het gebied echt zien als ‘natuurreservaat’, met de natuur op de eerste plaatst. Die willen we koste wat kost behouden en zo nodig versterken. Dit kwam ook sterk uit de consultatie met de omgeving; houd de waard rustig van intensieve recreatie en laat de natuur zijn gang gaan.

Behoud natuurparel langs de IJssel

Hans Gronert is coördinator Natuurbeheer bij Natuurmonumenten in de Vreugderijkerwaard, een heel bijzondere stukjes natuur langs de IJssel. Zijn wens voor de toekomst van dit gebied: “Als ik aan de Vreugderijkerwaard denk, dan denk ik aan weidse uitzichten, kluten die hun jongen langs de oevers grootbrengen en het prachtige kleurenpalet aan bloemen in het late voorjaar op het rivierduin. Wat het gebied daarbij extra bijzonder maakt, is dat bij de dijkverlegging een belangrijke functie in de vorm van waterberging is ontstaan, maar ook een enorme impuls voor de natuur heeft betekend. Mijn wens over 18 jaar is simpel: behoud van dit prachtige landschap zodat ook de generatie na ons hiervan kan genieten en geïnspireerd raakt.”

Hans Gronert, coörindator natuurbeheer Vreugderijkerwaard

Hans Gronert, boswachter Natuurmonumenten: "Mijn wens over 18 jaar is simpel: behoud van dit prachtige landschap zodat ook de generatie na ons hiervan kan genieten en geïnspireerd raakt."

Gebiedsvisie Vreugderijkerwaard in het kort

De kern van de toekomst van de Vreugderijkerwaard is dat Natuurmonumenten dit deel van IJssel weer een deel van haar ‘wilde haren’ terug wil geven. Hoe gaan we dat doen? Hier de kernpunten uit gebiedsvisie:

  • Door middel van slim beheer en inrichting zijn oeroude processen rondom de rivier weer teruggekeerd;
  • Stroomdalvegetaties overstromen vaker en maken het benedenstroomse deel bloemrijker wat het voorbestaan van dit zeldzame graslandtype waarborgt;
  • Ook is er weer ruimte voor ooibossen, waar niet de mens de begrenzing van het bos bepaalt, maar juist de rivier zelf met wat hulp van de bever;
  • Ook is de Vreugderijkerwaard niet meer de enige parel op gebied van natuurwaarden maar is er een heel parelsnoer van bijzondere natuur langs de IJssel;
  • Ook is er nog slechts één beheerder van het gebied zodat het beheer niet meer stopt bij een toevallige perceelsgrens: het beheer is afgestemd op de hele waard;
  • Bezoekers kunnen optimaal van vogels genieten vanuit de vogelkijkhut centraal in gebied.
  • Het prachtige bloemrijke rivierduin is beleefbaar onder leiding van enthousiaste gidsen.
  • Biologische schapenboerderij De Vreugdehoeve is ook over 18 jaar nog steeds een mooi start- of eindpunt voor uitstapje in dit gebied.

Lees hier de volledige gebiedsvisie Vreugderijkerwaard (2020-2038) >>

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink