Ga direct naar inhoud
Nieuws

Onthulling bord De Ruitenberg - Vreugderijkerwaard

20 september 2018 | Jantine Wesselink

Op donderdag 20 september heeft er een kleine - maar leuke – ‘onthulling’ plaatsgevonden in het natuurgebied Vreugderijkerwaard.

Onthulling bord Ruitenberg - Vreugderijkerwaard

Sinds 1962

Flip Ruitenberg mocht een terreinbord onthullen met daarop de naam van een terreinonderdeel: De Ruitenberg. Flip is de neef van de vorige eigenaar van dit gedeelte van het gebied, Hendrik Ruitenberg. In 1962 kocht Natuurmonumenten een belangrijk gebied in de uiterwaarden bij Zwolle, rivierduinen met daarbij behorende bijzondere plantengroei zoals tripmadam, blauwe bremraap en gentiaan en dieren als kwartelkoning, visdief en patrijs. Het ging om zo’n 30 ha. Verkoper bedong bij verkoop dat Natuurmonumenten het gebiedje De Ruitenberg zou noemen. Vele decennia was dit dan ook de naam van het terrein en stond het op de borden.

aankoop Ruitenberg 1962

1962 aankoop Ruitenberg met de heren Ruitenberg met pet en v.l.n.r. Dokter, Van Dijk en Gorter

Meer ruimte voor de rivier

Maar er is veel veranderd. Natuurmonumenten kocht meer grond en heeft nu meer dan 100 hectare in eigendom. De uiterwaarden gingen op de schop met dijkverlegging en het graven van nieuwe geulen in het kader van Ruimte voor de Rivier. Bij de herinrichting, met nieuwe wegen en wandelpaden, bankjes en observatiehut, zijn ook nieuwe borden geplaatst. Daarbij is overal de terreinnaam Vreugderijkerwaard gebruikt, van oudsher de naam van de uiterwaarden hier.

Veldsalie Vreugderijkerwaard

Betrokkenheid

Hans Gronert, boswachter in de Vreugderijkerwaard: "De familie Ruitenberg trok letterlijk bij ons aan de bel en herinnerde Natuurmonumenten aan de oorspronkelijke afspraak. De betrokkenheid van de familie vonden wij zo mooi. En ook wij wilden dit verhaal graag blijven vertellen. Vandaar dat de twee borden bij de ingang naar de eerste aankoop nu als ondertitel De Ruitenberg dragen."

Flip Ruitenberg onthult nieuw terreinbord

Flip Ruitenberg, die zelf in de jaren ’50 en begin jaren ’60 veel bij zijn oom op de boerderij heeft gewerkt, mocht de officiële opening verrichten.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink