Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste kleine zwanen terug in Waalenburg

02 november 2022 | Marc Plomp

Sinds twee weken zijn de eerste kleine zwanen weer terug in natuurgebied Waalenburg. Deze zwaan broedt op de Russische toendra en overwintert in Noord-West Europa. In de maanden oktober tot en met maart verblijven er grote aantallen in Nederland (ook op Texel!). De komende weken zullen de aantallen aanzienlijk verder toenemen. Afgelopen winter verbleven er maximaal 170 individuele vogels op Texel.

Kleine zwaan

De kleine zwaan lijkt, qua uiterlijk, het meest op de wilde zwaan, waarbij de exacte (grootte-)verschillen niet altijd even gemakkelijk zijn vast te stellen. Dit is natuurlijk het geval bij de waarneming van een individuele vogel.
Het meest betrouwbare onderscheid is het snavelpatroon: de kleine zwaan heeft doorgaans minder geel op de snavel, meer zwart, dat doorloopt tot over de neusgaten vanaf de snavelpunt. Het geel op de snavel beperkt zich tot de snavelbasis. Dit in tegenstelling tot de wilde zwaan: op diens snavel overheerst het geel en beperkt het zwart zich vanaf de neusgaten tot aan de snavelpunt.
De jonge vogels zijn meer grijzig gekleurd. Het geel-zwarte snavelpatroon van de volwassen vogels is bij de jonge vogels “vuilwit”-roze.

Ga mee met een wandeling door polder Waalenburg tijdens een excursie vanuit Natuurcentrum De Marel, op zoek naar kleine zwanen en nog veel meer vogelsoorten.

Marc Plomp