Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste kleine zwanen terug in Waalenburg……

15 november 2023 | Marc Plomp

Sinds een week zijn de eerste kleine zwanen weer terug in natuurgebied Waalenburg. Deze zwaan broedt op de Russische toendra en overwintert in Noord-West Europa. In de maanden oktober tot en met maart verblijven er grote aantallen in Nederland (ook op Texel!). De komende weken zullen de aantallen aanzienlijk verder toenemen. Afgelopen winter verbleven er minimaal 225-250 individuele vogels op Texel.

Kleine zwaan

De kleine zwaan lijkt, qua uiterlijk, het meest op de wilde zwaan, waarbij de exacte (grootte-)verschillen niet altijd even gemakkelijk zijn vast te stellen. Dit is natuurlijk het geval bij de waarneming van een individuele vogel. Het meest betrouwbare onderscheid is het snavelpatroon: de kleine zwaan heeft doorgaans minder geel op de snavel, meer zwart, dat doorloopt tot over de neusgaten vanaf de snavelpunt. Het geel op de snavel beperkt zich tot de snavelbasis. Dit in tegenstelling tot de wilde zwaan: op diens snavel overheerst het geel en beperkt het zwart zich vanaf de neusgaten tot aan de snavelpunt. De jonge vogels zijn meer grijzig gekleurd. Het geel-zwarte snavelpatroon van de volwassen vogels is bij de jonge vogels “vuilwit”-roze.

Vanuit het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp organiseren wij op dinsdag en zaterdag minibus-vogelexcursies, waarbij wij ook natuurgebied Waalenburg bezoeken. Daarnaast organiseren wij wandelexcursies op donderdag en zaterdag vanuit Natuurcentrum De Marel, welke is gevestigd in Polder Waalenburg. Kijk voor meer informatie en ons complete excursieaanbod op vogelexcursiestexel.nl.

 

Marc Plomp