Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het eerste begin van de najaarstrek………(!!)

30 juni 2024 | Marc Plomp

Het is woensdag 19 juni, na een natte lente is het nog niet echt mooi weer geweest. De zomer moet dus eigenlijk nog beginnen. Toch is vandaag, gek genoeg, alweer een begin gemaakt aan de najaarstrek. Traditioneel nemen de steltlopers hierbij het voortouw.

Groenpootruiter

In polder Waalenburg en natuurgebied De Bol zijn de eerste Groenpootruiters en Zwarte Ruiters alweer gezien. Deze laatsten nog in hun prachtige gitzwarte zomerkleed. Deze vogels betreffen voornamelijk volwassen vrouwtjes. Nadat zij de eieren hebben gelegd, beginnen zij vrijwel onmiddellijk aan de terugreis naar meer zuidelijk gelegen oorden en benutten zij de voedselrijke slikken van Texel om te rusten en aan te sterken. De broedzorg laten zij volledig over aan de mannetjes, die later (in augustus-september) met de vlieg vlugge jonge vogels terugkeren. 
De eerste Kemphanen zijn ook gearriveerd in Waalenburg en de mannen hebben nog het prachtige broedkleed zodat ze de Texelse naam Kragenmaker nog eer aan doen.
De komende weken, vanaf medio juli, nemen de aantallen steltlopers verder toe en verschijnen ook de Goudplevieren weer hier op Texel.

Nieuwsgierig geworden en wil je ook onderdeel zijn van deze eerste najaarstrek? Ga mee op een van onze wekelijkse wandel- en busexcursies. Kijk voor ons excursieaanbod op www.vogelexcursiestexel.nl

En elke donderdag en zaterdag zijn er de Zomerwandelexcursies vanuit Natuurcentrum De Marel.
In en om het Natuurcentrum kunt u volop genieten van de natuur en van een kop koffie, thee of een heerlijk appelsapje.
 

Marc Plomp