Ga direct naar inhoud
Nieuws

Jonge grutto's en ander jong grut in Waalenburg

27 augustus 2022 | Marc Plomp

Al enkele weken bevinden zich grutto’s in de plasjes bij Natuurcentrum De Marel. Het betreft jonge vogels die enkele maanden geleden uit het ei zijn gekropen. Vanaf het nieuwe vogelkijkpunt bij Natuurcentrum De Marel laten zij zich goed bekijken.

Jonge grutto

Ze zijn prima te onderscheiden van de volwassen vogels. Ondanks dat zij pas een paar maanden oud zijn, zijn zij al even groot als hun ouders. Het verschil zit in hun verenkleed. Wat kleur betreft maken de jonge vogels een enigszins ‘bleke’ indruk. Op de bovenzijde van de vleugels zijn de veren donker met een lichte rand, waardoor er een soort ‘schubpatroon’ wordt gevormd (net als bij vissen).

Dit laatste is kenmerkend voor meer jonge vogels van diverse strandlopersoorten. Vanaf medio augustus arriveren de jonge vogels van steltlopers die hebben gebroed in meer noordelijk gelegen regionen (Noordoost Canada, Noord-Europa, Siberië). Inmiddels zijn de eerste jonge kemphanen, bonte strandlopers en kleine strandlopers aangekomen op Texel. Zij rusten hier uit van de reis die zij al achter de rug hebben en vetten verder op voor het vervolg van hun reis naar de overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Afrika.

Kom bij het nieuwe vogelkijkpunt bij Natuurcentrum De Marel  genieten van al dit jonge grut en om een mooie indruk krijgen van de najaarstrek van de steltlopers, en de rol die Texel en de Waddenzee hier in speelt!

Loop mee met een zomerwandelexcursie in Waalenburg of ga mee met een minibus-excursie langs de Vogelboulevard.

 

Marc Plomp