Ga direct naar inhoud
Nieuws

Najaarstrek lijsters in volle gang...

15 november 2023 | Marc Plomp

De najaarstrek is eigenlijk vanaf het midden van de zomer al in volle gang. De laatste weken komen talrijke Zanglijsters, Kramsvogels en Koperwieken aan op Texel. Met de wind in de rug trekken deze vogels zuidwaarts vanuit hun broedgebieden in Noord- en Noordoost Europa. Zij volgen hierbij de kustlijn van Europa, omdat vogels niet graag grote afstanden over zee vliegen. Zij hebben er dan ook al een behoorlijke reis opzitten op het moment dat zij hier op Texel aankomen. Hier vinden zij rust en talrijke besdragende struiken, uitermate geschikt om weer op te vetten. Er zullen vogels hier blijven om de winter door te brengen, andere vogels zullen verder doortrekken naar zuidelijker gelegen oorden.

IJslandse koperwiek

Doorgaans trekken lijsters in omvangrijke groepen, waardoor het een waar spektakel is om deze vogels overvliegend te bekijken of, beter nog!, foeragerend op de kale akkers en in de bessenstruiken. De laatste jaren wordt tussen de Koperwieken een ondersoort opgemerkt: de IJslandse Koperwiek (zie foto - gemaakt tijdens een excursie vanuit Natuurcentrum De Marel in natuurgebied Waalenburg). Door zijn zichtbaar in alle opzichten meer donkere uiterlijk een uiterst fraaie verschijning!

Gaat u mee op een van onze vogelexcursies vanuit het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp of vanuit Natuurcentrum De Marel in natuurgebied Waalenburg! Een enthousiaste en kundige gids vertelt u graag over het fenomeen van de vogeltrek en laat u er zichtbaar deelgenoot van uitmaken.

 

Foto: Peter van der Wijst

Marc Plomp