Najaarstrek van vlinders
Najaarstrek is het bekendst van de vogels, van de noordelijke broedgebieden naar de zuidelijke overwinteringsgebieden. Voor trekvlinders werkt dat een beetje hetzelfde, met het verschil dat het niet hetzelfde individu is die van zuid naar noord en van noord naar zuid trekt.
Vanuit Zuid-Europa komen in het voorjaar de atalanta’s naar het noorden. Deze vlinders komen in Nederland aan, paren en leggen eitjes en ze gaan dood. De eitjes komen uit, de rupsen eten zich lekker rond aan blaadjes van de brandnetels en gaan vervolgens verpoppen. Enkele weken later komt er een mooie verse vlinder tevoorschijn.
Deze generatie gaat zich eerst tegoed doen aan nectarplanten zoals koninginnenkruid en vlinderstruiken, voordat ze naar Zuid-Europa trekken voor de winter.
Voor de atalanta geldt ook dat er steeds meer hier in Nederland blijven overwinteren. Zolang het niet echt gaat vriezen is dat geen enkel probleem.
Ook zijn neefje de distelvlinder is een trekvlinder uit het zuiden maar die komt zelfs vanaf Noord-Afrika deze kant op. Als je er op gaat letten dan zul je jaren zien met veel distelvlinders of juist heel weinig. Vooral in de jaren dat er in het voorjaar veel Sahara zand meegevoerd wordt, zie je ook meer distelvlinders. Ze hadden letterlijk de wind mee.
Naast deze dagvlinders zijn er nog veel meer nachtvlinders die naar ons land trekken, en in het najaar de omgekeerde reis maken. Bekende namen zijn de gamma-uil en de kolibrievlinder.
Je kunt ze een handje helpen in het najaar door er voor te zorgen dat er voldoende bloemen staan te bloeien in je tuin zodat de nectarbar nog lang geopend is. Bijkomend voordeel is dat je dan ook nog van de mooie vlinders kunt genieten.
Ook rond Natuurcentrum De Marel zijn nog een aantal bloeiende planten te vinden waar je vlinders kunt aantreffen. Bij De Hertenkamp is het nog een poos een vlinderfeestje.
Ga je mee met een wandelexcursie om de vlinders op te zoeken?