Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het Wagejot op Texel kleurt roze

23 juni 2022 | Fred Prak

Opnieuw kleurt het water in natuurgebied het Wagejot op Texel plotseling oranje-roze. Dit bijzondere natuurverschijnsel, veroorzaakt door een micro-alg, is vijf jaar geleden voor het eerst waargenomen. Gisteren zagen onze boswachters op drone beelden hetzelfde effect weer. Gelukkig heeft dit niets van doen met de recente uitbraak van vogelgriep of lozing van chemicaliën. De oorzaak is een zeldzame combinatie van droogte, zoutgehalte van het water en daarin levende micro-organismen.

Wagejot kleurt roze

Verkleuring

Het normaal donkere en brakke water van het Wagejot verandert momenteel in een kleur die het midden houdt tussen paars, oranje en roze. "Waarschijnlijk gaat het om dezelfde micro-alg als vijf jaar geleden" zegt boswachter Eckard Boot. "We zijn heel benieuwd hoe de verkleuring verder gaat verlopen. Zal het weer net zo zuurstokroze worden als in 2017"?

Wortelen

Onze boswachter begrijpt dat mensen bezorgd zijn over de kleur omdat ze nogal chemisch aandoet. Het is toch echt een natuurverschijnsel, zegt hij. Vijf jaar geleden was het een complete verrassing, nu begrijpen we beter wat er aan de hand is. De kleurstof die het water doet verkleuren is dezelfde stof als we kennen van wortelen of radijs.

Oorzaak

Door de aanhoudende warmte, droogte en het verdampende water, is het zoutgehalte in het Wagejot inmiddels zouter dan de zee. De micro-alg die het verschijnsel veroorzaakt draagt de naam Oxyrrhis marina. Deze soorten gedijt goed onder deze bijzondere omstandigheden. De micro-alg is rijk aan de kleurstof caroteen en veroorzaakt daarmee de verkleuring.

Zelf kijken?

Hoe lang het natuurverschijnsel in het Wagejot op Texel nog te zien is kunnen we niet voorspellen. Temperatuur en zoutgehalte van het water spelen daarbij een rol en de kans is groot dat na een fikse regenbui de verkleuring weer verdwijnt. Of we dan weer vijf jaar moeten wachten weet niemand. Misschien dat het wel vaker gaat gebeuren nu het steeds warmer en droger wordt? De verkleuring is het beste waar te nemen vanuit de lucht, maar ook vanaf de dijk of vanuit de berm is het te beleven!

Fred Prak

Persvoorlichter Noord (Overijssel, Drenthe, Friesland, Groningen en Waddenzee)