Ga direct naar inhoud
Natuurgebieden Wagejot - Texel

Wagejot - Texel

Jonge kluut in Wagejot

Natuurgebieden Wagejot

Aan de oostkant van Texel ter hoogte van Oosterend ligt het natuurgebied Wagejot. Deze drassige vlakte is zeer aantrekkelijk voor vogels. Het is ontstaan bij de dijkverzwaring in 1977. Vanaf de Lancasterdijk is Wagejot goed te overzien.

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé

Boswachter van dit gebied

Meer over Wagejot - Texel

Over het gebied

Vogels kijken

Van april tot en met juni is Wagejot een perfecte plaats voor veel vogelsoorten om te broeden. De kale en laagbegroeide eilandjes bieden de wadvogels een mooie broedplek. Spot in deze periode de pluizige kuikens van kluten, scholeksters, bontbekplevieren en visdiefjes.

Bezoek je het natuurgebied buiten het broedseizoen? Dan tref je er steltlopers, zij gebruiken de vlakte om te rusten of om voedsel te zoeken. Bij hoogwater op de Waddenzee vluchten de wadvogels naar de binnendijkse plassen, zoals natuurgebied Wagejot.

Voedselrijk slik

In 1977 is een nieuwe zeedijk verder zeewaarts gelegd. Tussen de oude en nieuwe zeedijk is een drassige vlakte ontstaan. Hier vinden vogels genoeg voedsel. In het ondiepe, brakke water leven volop visjes, insecten en algen. Uit de slikkige bodem halen de vogels met hun lange snavels slakken, wormen, schelpen en garnalen naar boven.

Wat kun je in het natuurgebied doen?

  • Het natuurgebied kun je goed overzien vanaf de parkeerplaatsen aan de Lancasterdijk.
  • Volg Fietsroute Texel (32 km) en je komt langs Wagejot.
  • Scan het informatiebord met je smartphone en bekijk het filmpje met de boswachter. Hij vertelt je de ‘highlights’ van het gebied en laat zien welke planten en dieren er voorkomen.
  • Langs de waddendijk liggen nog meer plasdrasgebieden waar je vanaf de weg heel goed vogels kan spotten; Utopia, Zandkes, Dijkmanshuizen en Ottersaat.

Hoe is Wagejot te bereiken?

Natuurgebied Wagejot ligt aan de Oostkust van Texel, ter hoogte van Oosterend. Rijd vanaf Oosterend via de Oostkaap de Lancasterdijk op.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Wagejot - Texel

Nieuws