Ga direct naar inhoud
Nieuws

Voor deze boswachter in opleiding komt een droom uit

14 december 2023 | Miranda Fieret

Jesse de Visser loopt stage bij Natuurmonumenten voor zijn MBO BBL opleiding Bos en natuurbeheer. “Ik doe heel veel ervaring op en dat is goud waard. Na mijn vorige stagejaar bij Zeeland-Volkerak werk ik nu in een heel ander gebied. Als kind al groeide ik op met liefde voor de natuur en ik was altijd buiten. Dat kan ik allemaal in praktijk brengen als boswachter in spe: wát een voorrecht om dit te mogen doen!”

Jesse de Visser

Afstuderen met poelen en vennen

Tientallen poelen inventariseert Jesse voor zijn beheerplan en die vindt hij volop in de Turfvaartse Landgoederen. Jesse: “Er zijn nog veel meer poelen en vennen in West-Brabant, maar om het werkbaar te houden beperk ik me tot dit beheergebied rondom Zundert. Ik onderzoek o.a. de flora en fauna, de ph waarde van het water, de exoten, etc. Steeds overleg ik met de coördinator beheer & onderhoud en ik werk ook samen met boswachters, ecologen en vrijwilligers. Naast mijn afstudeeropdracht ga ik het veld in voor beheerwerkzaamheden in een leuke groepsdynamiek. Vooral de combinatie buiten en binnen trekt me. Wat ik op kantoor bedenk, concretiseer ik in de natuur en wat ik buiten ervaar neem ik mee naar de ‘denktafel’. Extra uitdaging krijg ik van contacten met externe organisaties, zoals aannemers. Het geeft me veel voldoening als ik dit zelfstandig mag aanpakken en het dan goed lukt.”Van polders naar bos en hei

Jesse doet zijn opleiding bij Yuverta, de grootste groene opleider van Nederland. “Ik ben met 20 jaar de jongste van de klas, de oudste is 54 en we zijn dezelfde dag jarig, haha. Vanuit al die verschillende stages wisselen we leerzame ervaringen uit. Na de havo koos ik deze BBL leerweg om van de praktijk te leren. Daarbij ga je 3 jaar lang 1 dag in de week naar school en werk je de andere 4 dagen bij je praktijkopleider. Mijn eerste stage was in Natuurgebied Oranjezon op het Zeeuwse Walcheren, waar ik zelf woon. Daarna volgde Natuurmonumenten Zeeland-Volkerak waar ik veel zelfstandigheid kreeg. Het 3e stagejaar werk ik bij Natuurmonumenten West-Brabant waar de natuur heel anders is. Hier vind je in plaats van zout water en polders, het bos en de hei. Dit heeft een eigen biodiversiteit die weer andere beheerwerkzaamheden nodig heeft. Mijn favoriete gebied is het beschermde Lange Maten, omdat het zo’n ongerepte sfeer ademt.Boswachter in de klas

Naast zijn afstuderen en drukke beheerwerkzaamheden vindt Jesse ook tijd voor ‘Boswachter in de klas’. Op diverse Zeeuwse basisscholen geeft hij op eigen initiatief gastlessen. “Daar leer ik zelf ook veel van. De jonge kinderen zijn altijd reuze enthousiast en hangen aan je lippen. Ze vertellen honderduit over wat ze zelf gezien hebben en slaan gelijk op wat jij hen leert.” Houdt Jesse nog weleens vrijetijd over? “Jazeker, voor de sportschool of een mooie vakantie in de natuur. Bosgebieden met veel afwisseling trekken mij het meeste aan. Het mooist vind ik de vele natuuraspecten die samen een geheel vormen en niet zonder elkaar kunnen.”We wensen Jesse veel succes bij het afstuderen. Raadt hij ook anderen aan deze opleiding te doen?

“Jazeker, zolang je maar gemotiveerd bent. Want dat is echt nodig om aan een goede stageplek te komen en je droom van boswachter waar te maken.”

Tekst en foto: Ans Goorden

Miranda Fieret
Miranda Fieret