Ga direct naar inhoud
Nieuws

Geef je mening over het Flevolandse landschap

12 december 2018 | Ingrid Scholten

Hoe houden we Flevoland samen mooi en levend? Jouw mening telt. Vul de Nationale Landschap Enquête in.

Geef je mening over het Flevolandse landschap

Ons kleine, drukke land verandert onvoorstelbaar snel: de open ruimte in Nederland neemt met 8 hectare per dag af. Steeds meer megastallen, distributiecentra, zonneparken, windmolens, snelwegen en woonwijken vragen ruimte. Natuurmonumenten maakt zich hierover zorgen. Daarom vragen we alle Nederlanders zich uit te spreken over hoe we willen dat Nederland er uit ziet. Hoe gaan we al die ontwikkelingen zo inpassen dat Nederland een fijn land blijft om te leven? Kan dat met liefde voor ons landschap en de natuur? En hoe ziet dat er dan uit? Geef ook je mening en vul de enquête in.

Druk op Flevolandse landschap

Zelfs het open Flevolandse landschap staat steeds meer onder druk. Het IJsselmeer en het Markermeer staan op de kaart als locatie voor windenergie en drijvende zonnepanelen. Windturbines doen de vele vogels in dit gebied zeker geen goed. Ook zoeken gemeenten naar plekken voor grootschalige zonneparken. Zo staat er al een zonnepark gepland in het open gebied tussen het Waterloopbos en het Wendelbos. Er is meer regie nodig om de open ruimte in waardevolle landschappen te beschermen.

Liefde voor het landschap

“Ons landschap staat op het spel”, zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. “Als we niet opletten, verdwijnt de schoonheid en weidsheid van ons land en de ruimte voor de natuur.”

Natuurmonumenten wil de veelheid aan vormen, aan kleuren en geuren, aan planten en dieren niet verloren laten gaan. Kunnen we die nieuwe woningen en andere bouwplannen inpassen met liefde voor ons landschap? En hoe ziet dat er dan uit? Geef ook je mening over ons landschap en vul de enquête in.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Environmental Research in samenwerking met Natuurmonumenten. De resultaten stellen we beschikbaar aan bestuurders zodat zij dit kunnen meewegen als zij beleid vormgeven. Meedoen kan tot 9 januari.

Ga naar de enquête

Lees hier meer over het landschap

Klik hier voor het Natuuronderzoek van OERRR

Zonneweides
Ingrid Scholten