Ga direct naar inhoud
Nieuws

Golfbak in de steigers

08 mei 2019

Het voormalig waterloopkundig model Golfbak in Rijksmonument Waterloopbos wordt de komende maanden hersteld. De restauratie is noodzakelijk om dit belangrijke element in het bos te behouden voor de toekomst. In september is de restauratie klaar.

Golfbak

Tijdelijkheid

Het voormalig Waterloopkundig Laboratorium bouwde de modellen voor de duur van een onderzoek. Geld voor het opruimen van een schaalmodel was er niet. Daarom bleven modellen na een opdracht net zo lang liggen tot op die plek een ander schaalmodel gebouwd werd voor een nieuw onderzoek. Een geluk voor ons, want daardoor zijn op zoveel plekken in het Waterloopbos nog modellen te zien. De kwaliteit van deze schaalmodellen gaan echter hard achter uit. Ze werden tenslotte gebouwd voor alleen dat ene onderzoek en liggen al decennia lang in het bos.

Verhaal

Om het verhaal van het voormalig laboratorium ook in de toekomst te kunnen vertellen, willen we in totaal 10 schaalmodellen herstellen. Vorig jaar is de Deltagoot omgevormd tot het kunstwerk Deltawerk // en nu zijn we gestart met de restauratie van de Golfbak met bijbehorende romijnstuw.

Werkzaamheden

We zijn begonnen met het nemen van maatregelingen om de natuurwaarden zo veel mogelijk te behouden. Zo zijn vissen, larven van de gevlekte witsnuitlibel en krabbenscheer overgezet naar een andere plek in het bos. Vorige week is de aannemer gestart. Hij heeft als eerste een damwand in de Nigertocht geplaatst, zodat de Golfbak met de bijbehorende romijnstuw helemaal droog gelegd kan worden voor de werkzaamheden. In september zijn alle werkzaamheden klaar.

De restauratie is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en een bijdrage uit het Kievitsbloemfonds.

Nieuwsgierig naar de restauratie? Wandel de Deltawerkroute in het Waterloopbos. Deze route loopt om de Golfbak. Vanaf het pad heb je goed zicht op de restauratie.

Golfmachines in de Golfbak