Ga direct naar inhoud
Nieuws

Groene verbinding naar Voorsterbos

09 december 2016 | Ingrid Scholten

Natuurmonumenten onderzoekt samen met Provincie Flevoland en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) de kansen voor een natuurverbinding tussen de Wieden-Weerribben en het Voorsterbos.

Groene verbinding naar Voorsterbos

‘We willen daarvoor 50 hectare op het terrein van de NLR omvormen tot een gevarieerd landschap met een afwisseling van houtsingels, grasland en bos,’ legt boswachter Rutger de Vries uit. ‘Er liggen kansen voor onder meer de boommarter en de bosmuis en bosvlinders als sleedoornpage, grote weerschijnvlinder en de bruine eikenpage. Daarnaast willen we een wandel- en fietsverbinding aanleggen.’

Samen met de streek

Het komende half jaar werken de partijen het plan samen met de streek verder uit. ‘Eerder maakten we samen met streekbewoners een visie voor het Voorsterbos’, licht De Vries toe. ‘Toen is de wens geuit voor een goede recreatieve verbinding vanuit Vollenhove. Nu willen we hen betrekken bij het uitwerken daarvan.’ De partijen streven er naar om in de zomer van 2017 het plan gereed te hebben, om daarna definitieve afspraken te kunnen maken over de realisatie.

Nieuwe natuur

De natuurverbinding is verwoord in het projectvoorstel ‘Ruimte en Lucht voor Natuur’ dat het NLR en Natuurmonumenten indienden voor het Programma Nieuwe Natuur van de provincie. Met het programma stelt de provincie Flevoland particulieren en natuurorganisaties in staat zelf toegankelijke en beleefbare natuur te ontwikkelen. De intentie is uitgesproken om deze natuur door Natuurmonumenten te laten beheren.

Link naar het projectvoorstel

placeholder

Fotograaf: Paul CoolsBron: Natuurmonumenten

Ingrid Scholten