Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het Waterloopbos is meer dan alleen maar rood met witte stippen

20 september 2019 | Hilde van der Klei

In de herfst barst het in het Waterloopbos van de paddenstoelen. De grond is goed nat door het beheren van het waterpeil, het is rustig en de natuur gaat haar gang. Dat is precies wat paddenstoelen nodig hebben. Tijdens een wandeling langs de Havenroute kun je zomaar enkele tientallen soorten ontdekken. De groene knolalamaniet, verschillende boleten of de nevelzwam, die vaak in een mooie heksenkring te zien is. En natuurlijk de vliegenzwam met zijn rode hoed en witte stippen waardoor je je afvraagt waar de kabouters zijn.

nevelzwam

Gebruik je zintuigen

Kijk vooral goed om je heen. De grote paddenstoelen vallen direct op, zoals de vliegenzwam, de groene knolamaniet, de parelamaniet, en boleten. De russula’s met hun vaak heldere kleuren of de lila gordijnzwam. Maar er zijn ook kleine paddenstoelen waar je goed naar moet zoeken en die niet altijd makkelijk te herkennen zijn. Voor het essenvlieskelkje moet je bijna op je knieën door het bos. Heel soms kom je iets bijzonders tegen toen ik een grote sponszwam aan de voet van een naaldboom zag. Je kunt ook je neus achterna lopen. De grote stinkzwam met z’n penetrante geur, bedoeld om vliegen aan te trekken, ruik je van verre. De narcisridderzwam die naar verse teer ruikt of de anijstrechterzwam die heerlijk naar anijs geurt.

Dood hout = nieuw leven

Paddenstoelen en bomen kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. Ze parasiteren op levende bomen, zoals de porseleinzwam of het vals essenvlieskelkje. Ze kunnen er mee samenleven, zoals de berkenboleet, de beukenridderzwam en de vliegenzwam. Of ze groeien in of op dood hout, zoals de hertenzwammen, trechterzwammen en elfenbankjes. Daarom laten we vaak dood hout liggen; dood hout zorgt voor nieuw leven.

Volg de havenroute

De meeste kans om mooie paddenstoelen te zien is gewoon de witte pijlen van de Havenroute volgen. Aan het begin van de route, even voor proefmodel IJmuiden, ligt een stukje beukenbos, waar het altijd bingo is. Dat geldt ook voor het stuk bij proefmodel Rotterdam en vlak voor de vlonder bij het proefmodel Oliehaven van Libië rechts. Daar zijn vaak dennenvoetzwammen en ridderzwammen te vinden. Een echte aanrader is het pad dat begint bij de herstelde Romijnstuw. Deze stuw ligt aan het begin van de Scheveweg. Er worden ook regelmatig paddenstoelenexcursies gegeven. Heb je vragen over paddenstoelen dan kun je altijd even binnen lopen bij onze boswachters in Het Proeflab//. Je kunt daar ook terecht voor een kopje koffie met overheerlijk huisgemaakt gebak.  En als ik je nog een tip mag geven: bekijk het eens van de andere kant en neem een zakspiegeltje mee om onder de hoed van de paddenstoel te kijken.

Door Gonnie van Zalinge

gonnie van zalinge
Hilde van der Klei