Lezing ‘De man op de dijk - Het grenzeloze verhaal van de grauwe kiekendief’
Donderdag 28 februari organiseert Natuurmonumenten in paviljoen Het ProefLab//, Waterloopbos te Marknesse de lezing ‘De man op de dijk – Het grenzeloze verhaal van de grauwe kiekendief’. Iedereen is van harte welkom vanaf 19:30. De lezing start om 20:00. Toegang is gratis, maar aanmelden is noodzakelijk. Dit kan via de link onder aan de pagina. Op de avond zelf is er de mogelijkheid om een vrijwillige bijdrage te geven voor het onderzoek van de Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief.
Flevoland
In november verscheen bij KNNV Uitgeverij het boek ‘De man op de dijk’ over het wel en wee van de zeldzame grauwe kiekendief de afgelopen 30 jaar. Zowel boeren als onderzoekers en beschermers komen aan het woord in een meeslepend relaas van Nederlandse akkers tot aan Afrika.
Auteur Elvira Werkman leest 28 februari voor uit dit werk. Daarnaast vertelt kiekendiefexpert Ben Koks over de grauwe kiekendief in vogelvlucht, in binnen- en buitenland. Onderzoek, bescherming en ontwikkeling komen hierbij aan bod. Speciale aandacht is er voor de Flevolandse akkers, waarin deze zeldzame roofvogel steevast jaarlijks met enkele paartjes broedt. Speciaal voor de lezing is het boek alleen deze avond te koop met 20% korting voor €20,00.
Bijzondere rol
In de geschiedenis van grauwe kiekendieven in Nederland speelt Flevoland een bijzondere rol. Tijdens de ontginningsperiode was deze provincie hét bolwerk voor onder andere drie soorten kiekendieven en de velduil. Dat ze er vandaag de dag nog broeden, is een interessant gegeven. Want nergens ter wereld broeden ze in een intensiever benut agrarisch gebied dan hier. Hoe dat kan zal Ben Koks tijdens de lezing uit de doeken doen.
Boekfragment
Stel je voor: een man, een Groningse zeedijk, met enerzijds akkers, anderzijds kwelders. Zilte geuren in een trillende lucht. Zweet drupt langs zijn voorhoofd. Het is vrijdagmiddag, 29 juni 1990. Half Nederland hangt op een terrasje of bij het zwembad. Maar deze rijzige man niet. Hij loopt hier met laarzen aan en een verrekijker om zijn nek. Er gingen geruchten, er was iets gezien. Een mogelijk broedgeval van grauwe kiekendieven…
Oud-dijkgraaf, dichter en schrijver Alfred van Hall zegt over De man op de dijk:
“Elvira Werkman beheerst het schrijversambacht. Ze combineert waardevolle en soms emotionele verhalen rond de bescherming van de grauwe kiekendief met harde feiten over de toestand van landbouw en natuur. Dit boek volgt ‘de man op de dijk’ in Nederland en verre buitenlanden. Je kijkt door zijn ogen en vliegt met de kiek mee. In heldere taal geschreven, die de lezer direct meezuigt in een beklemmende beschouwing over deze bedreigde roofvogel. Lezenswaardig voor een breed publiek.”
Ben Koks is ornitholoog, oprichter en bezieler van Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief. Hij groeide op in de Noord-Hollandse polders en was als kind al actief met vogels. Tijdens zijn studie in Groningen ontdekte hij de akkers als interessante vogelgebieden en is sindsdien onlosmakelijk verbonden met onderzoek en bescherming van akkervogels, samenwerking tussen landbouwers en natuurbeschermers in binnen- en buitenland. De vondst van een grauwe kiekendiefnest in 1990 in een Groningse akker is voor zowel hem als voor de grauwe kiekendief een kantelpunt geweest. Daarover is alles te lezen in De man op de dijk.
Elvira Werkman is natuurjournalist en schrijver. Ze groeide op tussen Groningse akkers, wat zorgde voor een levenslange fascinatie voor vogels en eindeloze vlaktes. Eerder schreef zij onder meer Vogels en de liefde en was ze één van de auteurs van het boek Het Waterloopbos.