Nieuws van de boswachter

Meer vleermuizen geteld in Waterloopbos

20 januari 2015 | Geeke Remmelts

Bij de jaarlijkse vleermuizentelling in het Waterloopbos telden boswachters van Natuurmonumenten maar liefst 35 vleermuizen.

Meer vleermuizen geteld in Waterloopbos

Groeiend aantal vleermuizen


Naast 34 franjestaarten werd één grootoorvleermuis geteld. Boswachter Ruben Kluit: “Het worden er elk jaar meer, dus we zien een positieve ontwikkeling. Vleermuizen voelen zich goed thuis in het Waterloopbos. Door al het stromende water zijn hier zomers veel insecten. Volop voedsel dus voor vleermuizen." Vleermuizen zijn beschermde dieren in Nederland. Omdat hier in de winter nauwelijks insecten voorkomen, houden vleermuizen een winterslaap. Ze overwinteren vaak in grote aantallen in bunkers, forten en ijskelders.


Vleermuisverblijven Waterloopbos


In het Waterloopbos zijn twee plekken speciaal voor overwinterende vleermuizen ingericht. Een oude zoutsilo werd in 2006 al omgevormd tot vleermuizenverblijf. Dankzij een bijdrage van de provincie kon daar in 2013 een plek aan toegevoegd worden: een oude stroomgoot van het Waterloopkundig Laboratorium. “Meestal duurt het dan wel een paar jaar voor je vleermuizen aantreft, maar we hebben hier nu al vleermuizen geteld. Dat is een goed teken, want daarmee lijkt het een geschikte plek voor deze dieren,” aldus Kluit.

placeholder

Fotograaf: Ronald Messemaker

Nieuwsbrief


Op de hoogte blijven van natuurnieuws in Flevoland? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief vol nieuws, routes en activiteiten! Vergeet niet je postcode in te vullen voor nieuws uit de regio.


Aanmelden">https://www.natuurmonumenten.nl/node/14513">Aanmelden nieuwsbrief

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven

logo