Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuw monumentaal kunstwerk in Waterloopbos: Deltawerk//

26 september 2018 | Astrid Schoenmaker

Midden in het Waterloopbos ligt een kolossaal kunstwerk: Deltawerk//. Liefst 240 meter lang, vijf meter breed en zeven meter diep. In de jaren zeventig gebouwd als testmodel voor de stormvloedkering in de Oosterschelde. Nu als kunstwerk te bewonderen in het Waterloopbos. Het symboliseert de kracht van onze waterwerken die in dit bos werden getest. Dat ervaar je overal in dit bos. Kom kijken!

Deltawerk// in Waterloopbos

Deltagoot

Het kunstwerk begint aan een tweede leven. Het werd oorspronkelijk gebouwd om een woeste zee te kunnen nabootsen. Er klotsten golven doorheen van wel 2,5 meter hoog. Het was de trots van het Waterloopkundig Laboratorium De Voorst, dat ruim veertig jaar in het Waterloopbos gevestigd was. Overal in het bos lagen waterbouwkundige modellen. De Deltagoot was de imposantste.

Deltawerk//

Als ode aan de honderden waterloopkundige onderzoeken die in het Waterloopbos zijn uitgevoerd, hebben ruimtelijke kunstenaars RAAAF en Atelier de Lyon de Deltagoot omgevormd tot het kunstwerk Deltawerk//. Het beton, ooit in een strakke lijn, is nu doorbroken. Betonnen panelen zijn uit de wanden gezaagd, gedraaid en gekanteld. Dit biedt een magische belevenis van licht en donker, met tussendoor uitzichten op de omringende natuur. Het zal in de loop der jaren veranderen in één groot paradijs van korstmossen. Enkele zeldzame soorten zijn hier al gezien. Zo wordt Deltawerk// een groen monument waar kunst, natuur en techniek samenkomen.

Paviljoen Het Proeflab//

Naast het kunstwerk ligt Het Proeflab//, de nieuwe ontvangstplek van het Waterloopbos. Je kunt hier terecht voor koffie met taart of een lekkere lunch. Adres: Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse

Waterloopbos
Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan