Ga direct naar inhoud
Nieuws

Start indrukwekkend herstelproject Waterloopbos

04 oktober 2016 | Jutta Uitenbogaard

Deze week start het herstel van een Romijnstuw in het Waterloopbos. Het is de aftrap van een tienjarig herstelproject van het Waterloopbos, icoon van de waterbouw in Nederland.

Start indrukwekkend herstelproject Waterloopbos

Unieke plek vol waterbouwwerken

In het Waterloopbos ligt het voormalige Waterloopkundig Laboratorium De Voorst. Een unieke plek vol waterbouwwerken die echter al jaren in vervallen staat verkeren. Het herstelprogramma Waardevol Waterloopbos moet daar verandering in brengen, Het plan omvat onder andere herstel van 10 modellen en de belangrijkste stuwen.

Romijnstuw

De aanpak van een Romijnstuw vormt de eerste stap. Met deze stuwen konden ingenieurs heel nauwkeurig de juiste hoeveelheid water doorlaten. Dat was van belang om goed waterloopkundig onderzoek te kunnen doen. “Het is belangrijk dat deze stuwen behouden blijven’, vertelt boswachter Norbert Kwint. “Het doorbreken van een stuw zou desastreus zijn voor de natte natuur in het Waterloopbos. Vandaar dat we aan deze restauratie voorrang geven.”

Aanpak van de eerste Romijnstuw in het Waterloopbos

Bij de Nationale Postcode Loterij en het Fonds Zuiderzeelijngelden vraagt Natuurmonumenten hiervoor financiële middelen aan. In totaal is 7,5 miljoen euro nodig.

Jutta Uitenbogaard