Ga direct naar inhoud
Nieuws

Volop activiteiten in Rijksmonument Waterloopbos tijdens Open Monumentendag

05 september 2019 | Ingrid Scholten

Waterdiertjes zoeken, speuren door het bos, op stap met de boswachter en een lezing gegeven door een oud-medewerker van het Waterloopkundig Laboratorium. Op zondag 15 september kunnen kinderen en volwassen in Rijksmonument Waterloopbos terecht voor een aantal speciaal georganiseerde activiteiten.

Open Monumentendag in Rijksmonument Waterloopbos

Op zondag 15 september kunnen kinderen en volwassen in Rijksmonument Waterloopbos, voormalig Waterloopkundig Laboratorium, terecht voor een aantal speciaal georganiseerde activiteiten. Natuurmonumenten opent voor de Open Monumentendagen een aantal bijzondere bouwwerken eenmalig voor publiek. Door heel Nederland zijn op deze dagen tientallen landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien van Natuurmonumenten toegankelijk.

Waterdiertjes zoeken en speuren door het bos

Gewapend met een schepnetje, een waterbak en een loeppotje ga je samen met de boswachter in Rijksmonument Waterloopbos op zoek naar alles wat er leeft in het water. Speuren naar de schaatsenrijder, de waterslak, de waterpissebed en nog veel meer. De boswachter geeft uitleg en hulp van 11:00 tot 16:00 uur. Genoeg waterdiertje gevangen? Haal dan een gratis speurkaart bij de Natuurmonumenten balie in Paviljoen Het ProefLab// en ontdek langs een uitgezette route van alles over Rijksmonument Waterloopbos. Kun jij de puzzel oplossen? Dan ligt er een leuke verrassing voor je klaar! 

Op stap met de boswachter

Een boswachter van Natuurmonumenten neemt je mee door Rijksmonument Waterloopbos. In dit bos liggen nog tientallen schaalmodellen verborgen. Deze modellen zijn decennialang gebruikt om proeven te doen voor waterwerken van over de hele wereld. Van de Oosterscheldekering in Zeeland tot en met de haven van Bangkok. In deze korte excursie vertelt de boswachter over de bijzondere geschiedenis van het bos. Aanmelden voor deze excursies kan hier, maar ook op ter plaatse de dag zelf.

Lezing

Een oud-medewerker van het Waterloopkundig Laboratorium, het huidig Rijksmonument Waterloopbos, geeft een inhoudelijke lezing over het werk van het laboratorium en de impact daarvan op de natuur. Wat waren de gevolgen? Welke inzichten zijn daaruit te halen en hoe gaan we daar tegenwoordig mee om? Deze gratis lezing is voor iedereen die geïnteresseerd is in de achtergrond van Rijksmonument Waterloopbos en/of de waterbouw- en waterloopkunde van Nederland. Aanmelden voor deze lezing kan hier, maar ook ter plaatse op de dag zelf.

Wie, waar en wanneer?

Voor wie:   Kinderen en volwassenen
Wanneer:  Zondag 15 september, 11:00 – 16:00 uur
Waar:        Paviljoen Het ProefLab//, Voorsterweg 34 te Marknesse

Plekken van plezier

Dit jaar staat het thema 'Plekken van Plezier' centraal tijdens de Open Monumentendag. De verrassende verhalen die daarbij horen, komen aan bod tijdens rondleidingen, excursies en demonstraties. Natuurmonumenten opent haar landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien.

Het complete overzicht staat op: natuurmonumenten.nl/Open-Monumentendag

Waterdiertjes vangen in Rijksmonument Waterloopbos
Ingrid Scholten