Ga direct naar inhoud
Nieuws

Waterloopbos is rijksmonument geworden

25 maart 2016 | Geeke Remmelts

Het is officieel! Sinds donderdag 24 maart heeft het Waterloopbos de status rijksmonument.

Waterloopbos is rijksmonument geworden

Uniek in de wereld

Tijdens de bekendmaking van deze status op donderdag 24 maart in het bezoekerscentrum Waterloopbos spraken onder meer wethouder Poppe van de gemeente Noordoostpolder, directeur Teo Wams van Natuurmonumenten en beheerder Jan Akkerman hun genoegen uit. ‘Dit is een geweldige kroon op ons werk en ook een eer voor Natuurmonumenten. Het is niet alleen heel bijzonder dat zo’n groot natuurgebied deze status heeft gekregen, maar het is ook uniek in Nederland en misschien wel in de hele wereld,’ aldus beheerder Jan Akkerman van Natuurmonumenten.

placeholder

Fotograaf: Ellen Metz Bron: Natuurmonumenten

Driesterrennatuur

Het Waterloopbos trekt nu zo’n 75.000 bezoekers per jaar. Nog meer dan nu zal het Waterloopbos in Flevoland een belangrijke toeristische trekpleister worden. Directeur Teo Wams van Natuurmonumenten noemt het Waterloopbos ‘driesterrennatuur’: ‘Het Waterloopbos is een omweg waard. We hebben de ambitie om van het Waterloopbos een levend rijksmonument te maken dat nationaal en internationaal bekend is.’

Waterloopkundig Laboratorium: wereldwijde faam

Rijksmonument Waterloopbos is het voormalig Waterloopkundig Laboratorium. Van 1951 tot 1996 bouwden ingenieurs er meer dan tweehonderd schaalmodellen na van waterloopkundige werken. Zo liggen in het bos de havens van IJmuiden en van Lagos in Nigeria. Maar ook van de Libische oliehaven, de Deens Noordzeekust en het Noordzeekanaal. In het Waterloopbos is hard gewerkt aan de wederopbouw van Nederland. Ook heeft Nederland zijn wereldwijde faam op het gebied van waterloopkundig onderzoek mede te danken aan alle onderzoeken die hier plaatsvonden. Van tientallen modellen zijn restanten bewaard gebleven. Omdat de modellen als proefopstelling werden gebouwd en oorspronkelijk niet bedoeld om te bewaren, zijn ze ernstig in verval geraakt.

Behoud en ontwikkeling komende 10 jaar

Tegelijk met de bekendmaking van de status van Rijksmonument presenteerde Natuurmonumenten een plan voor het behoud en ontwikkeling van het Waterloopbos. De komende tien jaar is circa 7,5 miljoen euro nodig om onder andere tien modellen duurzaam te restaureren, zoals de haven van IJmuiden, het model Maascentrale en de proefopstelling Libische oliehaven. Voor kinderen komt er een waterspeelmodel, zodat ze vast kunnen oefenen in de waterbeheersing. Het model Deltagoot wordt een kunstwerk van meer dan tweehonderd meter lang. Dit ‘Deltamonument’ wordt een grote trekker voor het Waterloopbos.

placeholder

Fotograaf: Ellen Metz Bron: Natuurmonumenten

Meer weten over dit bijzondere bos?

Ga eens op pad met een oud-waterloopkundig medewerker. Om de twee weken op zondag is er een wandeling met een van de ingenieurs. Het unieke verhaal van het Waterloopbos gaat pas echt leven als zij aan het woord zijn. Een aanrader!

Kijk bij de activiteiten voor een actueel overzicht.

placeholder

Fotograaf: Elvira Werkman Bron: Natuurmonumenten

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven