Zeldzame libellen ontdekt op nieuwe plekken in Flevoland
Tijdens een inventarisatieronde bij het Zwarte Meer en het Kadoelermeer zijn drie zeldzame libellensoorten aangetroffen.
Verrassing
Medewerkers van Bureau Waardenburg inventariseerden in opdracht van Natuurmonumenten het Zwarte Meer en het Kadoelermeer op insecten. En tot ieders verrassing troffen zij maar liefst drie zeldzame libellensoorten aan. De noordse winterjuffer, de gevlekte witsnuitlibel en sierlijke witsnuitlibel. Deze komen alledrie ook voor in het nabijgelegen natuurgebied Wieden-Weerribben, maar de sierlijke witsnuitlibel komt nauwelijks als zwerver buiten deze gebieden voor. Naast deze zeldzame soorten vonden zij ook vrij algemene soorten als vroege glazenmaker, glassnijder en bruine korenbout in grote aantallen.
Beheer werpt vruchten af
Boswachter Ruben Kluit van Natuurmonumenten: 'Natuurmonumenten maait dergelijke zeggevegetaties heel selectief en dat begint zijn vruchten af te werpen. De algemene ontwikkeling dat de waterkwaliteit verbetert draagt ook bij aan het succes van de gehele libellestand. De sierlijke witsnuitlibel is bij uitstek een soort van schone en vegetatierijke wateren. Ze rusten graag op drijvende bladeren van bijvoorbeeld gele plomp om vanuit daar hun territorium te verdedigen.'
Vaar mee over het Zwarte Meer
Beleef dit prachtige natuurgebied vanaf het water. Onderweg volop water- en moerasvogels en kans op zeearend!