Waterloopbos in de steigers

Klaterend water, stromende beekjes, donkere vijvers: water vormt de levensader van dit bos in de Noordoostpolder. Als je er wandelt, kom je verschillende waterloopkundige modellen tegen. Sommigen overwoekerd en allemaal midden in de natuur. We restaureren een aantal waterwerkmodellen zodat je als bezoeker ook de geschiedenis leert kennen.

Deltawerk //

Wij, Nederlanders, hebben een speciale band met water. We werken er mee en we vechten ertegen. Al eeuwen lang maken we naam als waterspecialisten. Zo vergrootten we ons land door hele stukken zee in te polderen. Met waterkeringen als de Deltawerken en de Afsluitdijk beschermen we ons tegen stormen en hoog water.

Onze waterwerken werden wereldberoemd, een exportproduct. Slimme ingenieurs bedachten slimme oplossingen voor ver weg gelegen problemen, bijvoorbeeld in Bangkok of de Libische oliehaven. Die oplossingen testten zij uit in het Waterloopbos. Dat gebeurde na de Tweede Wereldoorlog in het Waterloopkundig Laboratorium "De Voorst" in het Waterloopbos. Daar was de ruimte om met grote proefmodellen van sluizen, havens en waterkeringen te experimenteren.

In totaal werden in het Waterloopbos ruim 200 proeven uitgevoerd op 35 verschillende plekken. Hiervoor werden telkens nieuwe modellen gebouwd of  bestaande modellen aangepast.

Deltawerk //

Met de komst van de computer, verloor het Waterloopbos zijn oorspronkelijke functie. Maar de herinnering blijft en het bos werd in 2016 benoemd tot Rijksmonument. Het grootste model was de Deltagoot, een 240 meter lange betonnen kolos waarin de ingenieurs een woeste zee konden nabootsen. Natuurmonumenten vroeg kunstenaars Ronald Rietveld en Erick de Lyon om daar een kunstwerk van te maken. Dit grootse kunstwerk kreeg de titel Deltawerk //.

Naast de restauratie van een Romijnstuw in 2016, het omvormen van de Deltagoot in een kunstwerk in 2018 en de restauratie van de Golfbak in 2019, staan de komende jaren nog een aantal modellen in het Waterloopbos in de steigers. Zo behouden we de verhalen van de geschiedenis van dit bijzondere bos. Kom je kijken?

Wegens restauratie geopend

De geur van natte lak. De vonkenregen van de lasser. De aanwijzingen en verhalen van de gepensioneerde ingenieur. Dat is Natuurmonumenten in de steigers. Kom je ook kijken hoe we aan het werk zijn? We vertellen je graag wat we doen en hoe mooi het wordt.

Bekijk de agenda van onze monumenten die tijdens de restauratie geopend zijn.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo