Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bijzondere soort orchidee ontdekt in de Weidse Polders

13 augustus 2019

In graslandjes van Natuurmonumenten is op twee plekken bij Bergen en Egmond het zeldzame hondskruid gevonden. Vooral de vindlocaties op kilometers van de duinen maken deze waarnemingen bijzonder.

Hondskruid bij de Voert

Een natuurliefhebber uit Bergen meldde in juli dat er hondskruid in bloei stond in een Natuurmonumenten graslandje bij de Voert in Bergen . Boswachter Joris Duivenvoorden zag deze bijzondere orchidee twee werken daarvoor ook al in graslanden van de Broekertjes bij Egmond aan den Hoef.

Hondskruid is in Nederland zeer zeldzaam en staat op de Rode Lijst. Dat is een overzicht van soorten die uit Nederland zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen. Deze orchidee wordt tot 60 cm hoog en heeft aan de top van de stengel een bloeiaar met tientallen purperroze kleine bloemen. Het komt voor in Zuid-Limburg, Zeeland, in de duinen bij Wijk aan Zee en Noordwijk aan zee en soms op opgespoten terreinen. Dat hondskruid in grasland bij Bergen en Egmond groeit, komt mogelijk door de warme en droge zomers van 2018 en 2019.

Natuurmonumenten beheert deze natuurgebieden in de Weidse Polders. In voorjaar en zomer staan de graslanden vol wilde bloemen en wemelt het van de insecten. Bij Bergen en Egmond staan nog veel meer bijzondere plantensoorten van de Rode Lijst. Blauwe knoop, brede orchis, galigaan, gewone vleugeltjesbloem, heidekartelblad, kamgras, kleine ratelaar, lathyruswikke, schorrenzoutgras, stekelbloem en stijve ogentroost komen hier allemaal voor.

Ontdek deze mooie gebieden zelf via de Fietsroute Nijenburg, Weidse Polders en Loterijlanden (27 of 23 km)