Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

West-Brabantse Dijken

  West-Brabantse Dijken

  Welkom in West-Brabantse Dijken

  De dijken in West-Brabant zijn levende cultuurhistorie! Ze horen bij het Brabantse dijkenlandschap dat vanaf 1700 gestalte kreeg. Naast mooie natuur zie je hier ook het Fort Henricus. Dit bouwwerk is aangelegd ter verdediging van de haven van Steenbergen en echt een bezoek waard!

  Natuurmonumenten

  Boswachter van dit gebied

  Meer over West-Brabantse Dijken
 • Over het gebied

  Natuurmonumenten onderhoudt de Vlietdijk, Mariadijk, Bloemendijk, Annadijk, Kleine dijk, Oude Vlietpolderdijk en de Heense dijk. De fraaiste dijken in het natuurgebied zijn de Oude Vlietpolderdijk en de Kleine dijk. Langs de Oude Vlietpolderdijk staan 250 knotwilgen waar de koolmees en steenuil hun jongen grootbrengen. De Kleine dijk is bijzonder vanwege de meidoorns die in bloei een heerlijke zoete geur verspreiden. Een groep enthousiaste vrijwilligers onderhoudt de dijken. Voor dieren en planten zijn de dijken een belangrijke verbinding met de natuurgebieden Steenbergse Vliet en Dintelse Gorzen.

  Bezoek het fort!

  Middenin de uitgestrekte natuur, langs de Oude Vlietpolderdijk ligt Fort Henricus. Dit fort is onderdeel van de Westbrabantse Waterlinie en is aangelegd in 1627 ter verdediging van de haven van Steenbergen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het fort is gebouwd op de plek waar in 1594 al een fort heeft gestaan. In 1809 is het fort voor de laatste keer in paraatheid gebracht in verband met de mogelijke invasie in Zeeland. In 1812 is het fort opgeheven als verdedigingswerk. Fort Henricus heeft in juli 2011 subsidie gekregen, lees meer over de plannen.

  Bijzondere planten groeien vrij in de natuur

  Op de Oude Vlietpolderdijk staan de knikkende distel en grote kaardebol, die in de zomer prachtig bloeien. Ook groeien de wilde marjolein en gewone agrimonie hier vrij in de natuur. Door de aanwezigheid van deze beschermde en kwetsbare planten heeft Natuurmonumenten grootschalige varkensfokkerijen succesvol geweerd.

  Wat kun je bij de dijken doen?

  • Wandel of fiets op of langs de mooie dijken in deze bijzondere natuur
  • Bezoek het fort!

  Ga voor meer informatie over de natuur in de regio naar VVV Brabantse Wal.

  Hoe zijn de dijken te bereiken?

  De dijken liggen ten noordwesten van Steenbergen en heten: Vlietdijk, Mariadijk, Bloemendijk, Annadijk, Kleine dijk, Oude Vlietpolderdijk en de Heense dijk.

   

  Fotograaf: Arthur van der KooijNatuur en bijzondere dijkenstructuur

  placeholder

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Kleine Meer, Beheerschuur Brabantse Wal