Hooglanderkalfjes in het Witte Veen
Onlangs zagen we dat er weer nieuwe hooglanderkalfjes meeliepen met de kudde in het Witte Veen. Jonge dieren zijn altijd prachtig, helemaal als je zo’n kalfje als het ware vastgeplakt ziet aan moeders zij.
Oorsprong
De Schotse hooglander is een oud ras dat prima kan overleven in de ruige Highlands van Schotland. Eigenschappen als een goede wintervacht, laat geslachtsrijp zijn en een rustig karakter kenmerken deze grote grazers. Hierdoor zijn ze heel geschikt voor het begrazen van drukker bezochte natuurgebieden.
De Schotse Hooglander is van oorsprong zwart gekleurd en is een van de oudste rassen van Groot Brittannië. Van oorsprong waren de meeste dieren zwart, maar koningin Victoria had een voorkeur voor de rode vacht. Hier werd later actief op geselecteerd. Nu zijn ze er in drie kleuren, zwart, rood en blond. De kans op ontmoeting met een kudde hooglanders in het Witte Veen is groot. Je kunt ze van afstand observeren als je in het gebied wandelt, hier download je de route.
Boompjes schillen als een appel
We merken dat veel hooglanders zich de laatste weken tegoed doen aan hulst, elzen en wilgenbomen. Ze schillen bomen alsof het appeltjes zijn. Op dit moment weten we niet wat de reden is waarom ze deze bomen als lekkernij op het menu zetten, maar we houden ze natuurlijk in de gaten. Op onze facebook-pagina zie je hoe dit schillen in z’n werk gaat. Het zou goed kunnen dat ze de bast gebruiken om mineralen aan te vullen die nu niet of minder voorhanden zijn
Winterjas
In de winter is een dikke winterjas fijn, maar ’s zomers is een dunne jas beter. Na de winter gaan de dieren verharen en laten ze de wintervacht door los, dan zien ze er soms “plodderig “ uit met losse plukken haar. Maar ook ‘s zomers houdt hij een dikke vacht over. Dit zorgt ervoor dat de dieren het snel warm hebben en graag in het water gaan staan afkoelen. In de poelen in het Witte Veen kan dit uitstekend.
Gepaste afstand en hond aan de lijn
Je kan gerust foto’s maken van een hooglander, maar dan wel op gepaste afstand. Een Schotse Hooglander is een rustig dier, dat eerder zal vluchten dan aanvallen. Maar ook zo’n zachtaardig dier heeft zijn grens. Erop af stevenen om een foto te maken is niet handig. Het is natuurlijk geen poserend fotomodel. Hou gepaste afstand, zeker 30 tot 40 meter. De koeien zullen je opmerken en rustig verder grazen. Anders is het wanneer er kalfjes in de kudde zijn. Ga nooit tussen moeder en kalf instaan. Het moederinstinct zorgt ervoor dat ze feller kunnen reageren op onverwachte bewegingen. Ze zal altijd het kalf beschermen.
Een ander belangrijk punt is volgens de boswachter om honden aangelijnd te houden. Honden hebben een bepaald instinct waar de koeien weer op kunnen reageren. Een hond die losloopt kan verkeerd reageren op de koeien waardoor er onrust in de kudde kan ontstaan. Met alle gevolgen vandien.
Natuurbeheerders niet voeren
Hooglanders hebben in het Witte Veen genoeg te eten, ook in de winter. Voeren is niet goed, hierdoor kunnen ze verkeerde dingen binnen krijgen en ze kunnen er opdringerig van worden, waardoor ze de volgende keer echt achter je aankomen omdat je wat lekkers voor hen hebt. De kudde loopt er om ervoor te zorgen dat het gebied niet dichtgroeit. Het zijn hulpen in het natuurbeheer. Natuurbeheerders.
Foto: Ronald Kamphuis