Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten organiseert Streekconferentie Heelsums Beekdal

04 september 2018 | Marie-Thérèse te Bulte

Meewerken aan een mooier landschap? Op zaterdag 13 oktober 2018 organiseert Natuurmonumenten Streekconferentie Landschap Heelsums Beekdal. Er is plek voor 150 deelnemers. Deze conferentie is dé gelegenheid voor bewoners uit de streek om met elkaar in gesprek te gaan over het landschap en hun dromen en wensen hierover met elkaar te delen. Aanmelden kan tot 25 september.

Heelsumse Beekdal

Het Heelsums Beekdal verbindt de rand van de Veluwe met de uiterwaarden van Renkum en Doorwerth. Het ligt als een groene ader tussen Wolfheze, Heelsum en Renkum aan de westkant en Oosterbeek en Doorwerth aan de oostkant. De 10 kilometer lange beek stroomt door verschillende landschappen: van de bossen met de eeuwen oude Wodanseiken tot landbouwgrond en uiterwaarden. Door deze variatie is het beekdal rijk aan planten- en dierensoorten en een gebied waar mensen graag sporten, fietsen, wandelen, spelen, wonen en werken. Tijdens de streekconferentie praten de deelnemers over hoe zij dit landschap samen nog aantrekkelijker kunnen maken.

Deelnemers bepalen de agenda

Deze conferentie is dé gelegenheid voor bewoners uit de gemeente Renkum om met elkaar in gesprek te gaan over het landschap en hun dromen en ideeën hierover met elkaar te delen. Alle inwoners ouder dan 16 jaar hebben een uitnodiging ontvangen om mee te denken.

Tijdens de conferentie bepalen de deelnemers wat er op de agenda komt en waarover die dag gesproken wordt. Aan het einde van de dag levert dat een overzicht van ideeën en wensen voor het gebied op én van mensen die enthousiast zijn om deze ideeën van de grond te krijgen. Als follow-up op de Streekconferentie organiseert Natuurmonumenten bijeenkomsten waarin de betrokkenen handvatten krijgen om hun ideeën om te zetten in concrete plannen.

Praktische info

  • Wanneer? 13 oktober 2018, 9.00 – 16.00 uur
  • Waar? Hotel Papendal, Papendallaan 3, Arnhem
  • Voor wie? Alle inwoners van de gemeente Renkum
  • Meer informatie en aanmelden? www.heelsumsbeekdal.nl

Hart voor het Heelsums Beekdal

Aantrekkelijk landschap

Het beekdal van de Heelsumse beek is fraai. In de benedenloop, die door de uiterwaarden kronkelt, is de laatste jaren veel werk verzet om de beek weer te laten kronkelen, de natuur en het landschap te herstellen. Toch is het beekdal verder stroomopwaarts slechts als snippers te beleven. Het beekdal wordt doorsneden door verschillende wegen en delen van het beekdal zijn slecht toegankelijk voor recreanten.

Gebiedsbegrenzing Streekconferentie Heelsums Beekdal

Gebiedsbegrenzing Streekconferentie Heelsums Beekdal

Maatschappelijke trend: betrokken burgers

De Streekconferentie Heelsums Beekdal is de 11e streekconferentie die Natuurmonumenten  organiseert. In Gelderland gingen de streekconferenties in de Graafschap en de Veluwemeerkust al voor. Natuurmonumenten organiseert deze dag voor burgers en andere belanghebbenden uit het gebied. Streekconferenties leiden zonder uitzondering tot groeiende betrokkenheid bij de kwaliteit van het landschap, en een grotere inzet om het landschap te verbeteren. De Streekconferentie wordt georganiseerd door Natuurmonumenten en gesteund door de gemeenten Renkum en het Waterschap Vallei & Veluwe.

De Streekconferentie past binnen de maatschappelijke trend waarbij burgers zich steeds meer betrokken voelen bij hun omgeving, willen meepraten en verantwoordelijkheid willen nemen. Met het organiseren van de Streekconferentie draagt Natuurmonumenten bij aan het stimuleren van deze trend.

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte