Ga direct naar inhoud
Nieuws

Terugzien: prachtige Tv-beelden Wolfheze

23 mei 2018 | Marie-Thérèse te Bulte

Je ziet de Heelsumse Beek vanaf de monding tot aan de bron hoog op de Veluwe, tussen de droge heide in natuurgebied Wolfheze stromen. En de eeuwenoude magische Wodanseiken langs de Wolfhezerbeek in Wolfheze. Geliefd bij de schilders van de Oosterbeekse en Haagse School. Benieuwd? Bekijk dan de uitzending van BuitenGewoon TV van Omroep Gelderland.

Boswachter Nicole en Harm Edens

De Heelsumse Beek heeft een bijzonder goede waterkwaliteit. Er zwemmen zelfs beekforellen en het is de enige plek in Nederland waar de waterpinksterbloem groeit. Hoe fascinerend deze zich weet te verspreiden, laat boswachter Nicole de Ruiter aan presentator Harm Edens zien. Het is ook een van de weinige beken waar veenmos leeft.

Om de waterkwaliteit te verbeteren zijn richting de monding van de beek de afgelopen jaren duizenden kokerjuffers uitgezet. Het is de bedoeling dat deze zich gaan verspreiden door het beeksysteem. Maar doen ze dat ook?

Twan Teunissen gaat in de structuurrijke heide op zoek naar de reptielen van Wolfheze. Hij ontdekt bij het opwarmen van de dag zandhagedissen en neemt je mee in een kijkje van het leven van de zandhagedissen die hier leven. En waarom deze juist eieren leggen en andere reptielen weer niet.

Heelsumse Beek | BuitenGewoon 19 mei 2018

Wodanseiken

De Wodanseiken in Wolfheze waren in de negentiende eeuw een bron van inspiratie voor de schilders van de Oosterbeekse en Haagse School. Landschapschilders als Willem Roelofs, Anton Mauve, Jacob Maris en Johannes Bilders bewonderden deze woudreuzen en kwamen hier graag. Bilders was diep onder de indruk van het landschap met eeuwenoude bomen en gaf ze de naam Wodanseiken.

Wil je het landschap en de eeuwenoude eiken van deze schilders met eigen ogen bewonderen?

Wandel de ruim 8 km route Holland op z’n mooist: Wolfheze>

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte