Grutto’s, kieviten, tureluurs, scholeksters, graspiepers, veldleeuweriken en slobeenden komen elk voorjaar naar het Wormer- en Jisperveld om te broeden. Een flinke reis, om daarna in het veenweidegebied hun favoriete plekje op te zoeken. Natuurmonumenten en agrariërs maken het de weidevogels zo prettig mogelijk in het Wormer- en Jisperveld door speciaal op hun wensen gericht natuurbeheer.
Het veldwerk van de territorium-broedvogelkartering 2022 van het Wormer- en Jisperveld is zo goed als afgerond. De laatste telrondes zitten erop en de eerste resultaten zijn positief.
In het Wormer- en Jisperveld en polder IJdoorn bij Durgerdam heerst vogelgriep. Er liggen helaas veel dode ganzen die overleden zijn aan vogelgriep. Deze ganzen gaan we opruimen. De boswachters lopen daarom in witte beschermende pakken door het veld.
De grutto’s zijn overal te horen, net als veel andere weidevogels. Natuurmonumenten gaat binnenkort verder om het Wormer- en Jisperveld fijn in te richten voor ze. Rust, eten, een partner en een fijne broedplek, dat willen ze.
Zie je ergens de komende weken mensen kruipen of lopen op allerlei plekken in het Wormer- en Jisperveld? Geen alarm, het zijn onderzoekers. Natuurmonumenten laat dit voorjaar samen met de provincie en Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Water Land en Dijken vogels en vegetatie onderzoeken.
De weidemolens in Noord-Holland hun eigen ‘5 minutes of fame’! Op 14 maart is de videoproductie ‘Ode aan de Weidemolens’ in première gegaan op de YouTube-kanalen van Bureau Toerisme Laag Holland en Marketing Zaanstreek. Natuurmonumenten is blij met deze extra aandacht voor weidemolentjes en heeft meegewerkt aan deze video om het belang van de weidemolentjes breder bekend te maken.
Met subsidie van de provincie Noord-Holland zorgen Natuurmonumenten, vrijwilligers en lokale boeren ervoor dat natuurgebied Wormer- en Jisperveld ook in de toekomst een walhalla voor weidevogels blijft.
Het gaat slecht met onze nationale vogel, de grutto. Het Wormer- en Jisperveld is een van de weinige grote gebieden waar het nog wel redelijk gaat met deze weidevogel. Natuurmonumenten werkt er hard aan om het veld voor de grutto en andere weidevogels zo goed mogelijk te maken.
In het gebied tussen Alkmaar en Amsterdam zetten Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland en Recreatie Noord-Holland zich de komende jaren in voor de realisatie van 12000 ha aaneengesloten topnatuur. De eerste praktijkexperimenten en projecten zijn gestart.