Ga direct naar inhoud
Nieuws

Je moet van een vaartochtje houden

08 december 2023 | Jowien van der Vegte

In de winter lijkt alles stil te liggen in het Wormer- en Jisperveld. Maar ook in de winter wordt hard gewerkt! Tot aan het broedseizoen, wordt riet gemaaid en dat wordt naar de beheerboerderij gevaren. Daarnaast worden in deze periode ook molenhekken geteerd, gerepareerd of vervangen. Soms worden er boompjes gerooid, wilgen geknot, overhangende bomen verwijderd of invasieve planten verwijderd.

boompjes trekken in het Wormer- en Jisperveld

De boswachters van Natuurmonumenten doen dit samen met vrijwilligers. De vrijwilligers verzetten veel kleinschalig handwerk, wat direct bijdraagt aan de natuurkwaliteit. Ze zijn op zoek naar uitbreiding van de groep enthousiaste vrijwilligers die graag de handen uit de mouwen steken voor natuurbehoud en -herstel. Voorwaarde is wel dat je van een tochtje met de boot houdt, want de meeste plekken zijn alleen varend bereikbaar. In een gezellig grote groep het veld in of alleen of met een klein groepje de boswachter helpen: er zijn allerlei klussen. En regelmatig op plekken waar je anders niet komt.

Tijdens het werk leer je over de planten en dieren van het Wormer- en Jisperveld. Boswachter Stefan Muller over het vrijwilligerswerk: “Het is leuk en nuttig werk, niet moeilijk, soms pittig, en altijd met een schitterend uitzicht! Samen hebben we een positieve impact op de biodiversiteit en het behoud van dit prachtige natuurgebied.” De werkzaamheden zijn wisselend, bijvoorbeeld riet opruimen, woekerende planten verwijderen en reparaties aan hekken. Een redelijke lichamelijke conditie is wel nodig. Op de website van Natuurmonumenten staat een vacature voor vrijwilligerswerk. Neem contact op om een keer vrijblijvend mee te doen!

vrijwilligers aan het werk in het Wormer- en Jisperveld
Jowien van der Vegte
Jowien van der Vegte

Boswachter