Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Woudhuizen, vlakbij Apeldoorn

Waar: Woudhuizen

Witte villa Het Woldhuis
1 uur 19
3,9 km

Over de route

Wandel door de rijke geschiedenis van landgoed Woudhuizen en voel de sfeer in deze oase van oud groen. Je loopt door bos, oude lanen, langs houtwallen en historische gebouwen. Het landgoed is een aaneenschakeling van landgoederen, waarvan oude kaarten ons leren dat de lijnen in het landschap vrijwel hetzelfde zijn gebleven. Het zal er - gezien de natte weergave op veel plekken - toen grotendeels nat en moerassig hebben uitgezien.

Laat je verrassen door de onverwachte doorkijkjes, de kleinschalige omsloten bloemrijke weilanden en vennen. Aantrekkelijk voor veel insecten, amfibieën, knaagdieren en vogels. Ontdek het zelf!

Deze wandelroute van 3,9 km is in samenwerking met IVN-Apeldoorn gemaakt. De route is gemarkeerd door blauwe pijltjes en niet geschikt voor kinderwagens en/of rolstoelen. De geschatte wandelduur is 80 minuten.

Waar kun je starten

Landgoed Woudhuizen
Startpunt

Apeldoorn, parkeerplaats Woudhuizen

Wat kom je onderweg tegen?

Woudreuzen Woudhuizen
Kleine ijsvogelvlinder Woudhuizen
Voormalige boswachterswoning

1. Woudreuzen en kleine ijsvogelvlinder

Deze monumentale eiken rechts van het pad zijn zo’n 200 jaar oud. Ze zijn kenmerkend voor dit landgoed, je ziet ze op meerdere plekken staan. Om de eiken vitaal te houden en meer kans te geven, zijn ze vrijgesteld van de beuken die er naast hebben gestaan. Hopelijk kunnen ze nog generaties lang mee en uitgroeien tot woudreuzen van Woudhuizen.

Kleine ijsvogelvlinder

In de bosrand zie je braamstruiken en kamperfoelie groeien, nectar- en waardplanten voor de kleine ijsvogelvlinder. Deze zeldzame vlinder is afhankelijk van open plekken in vochtige bossen met veel bosranden, waar deze planten te vinden zijn. Vanaf juni – half augustus heb je kans om ze te zien.

Rustpunt

Via het doorkijkje over het weiland zie je door de bosrand aan de overkant de witte villa en een wit boerderijtje van het landgoed. Recht vooruit kom je via het slingerende pad langs Campus Woudhuis. Hier is een Rustpunt bij de wagen naast de voormalige boswachterswoning.

Douglassparren
Kegels douglasspar

2. Douglassparren

Links zie je enkele douglassparren staan. Deze naaldbomen met rijzige rechte stam en karakteristieke schors – bruin kurkachtig met scheuren - komen van nature voor in Noord-Amerika. In de negentiende eeuw is de boom in Europa ingevoerd en ook veel in Nederlandse bossen aangeplant. De kegels zijn te herkennen aan het uitstekende puntje aan de dekschub. Onder de bomen zijn altijd wel kegels te vinden.

Bloeiende bosanemonen
Bloeiende salomonszegel
Bessen salomonszegel

3. Voorjaarsbloeiers

In het vroege voorjaar zie je hier rechts bosanemonen bloeien. In Nederland is de bosanemoon een vrij algemene soort van loofbossen, kreupelhout en oude houtwallen – en een kenmerkende bloem voor oude bossen.

Net als de gewone salomonszegel die je hier iets later in het voorjaar ziet bloeien met: sierlijk hangende bloemen die als rokjes aan de gebogen steel hangen. De plant is giftig, draagt blauwe bessen en is daarom geliefd bij vogels die vervolgens zorgen voor de verspreiding van het zaad bij het poepen van de pitjes.

Praktische informatie

  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Groepsactiviteiten, evenementen en professioneel gebruik alleen na toestemming

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda