Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Woudhuizen

Landgoed Woudhuizen

Welkom op Woudhuizen

Voel de bijzondere sfeer in deze oase van oud groen. Wandel door bos, bloemrijke weilanden en bewonder de fraaie lanen met oude bomen en historische gebouwen. Kom genieten van dit mooie landgoed!

Jeroen
Jeroen ten Westeneind

Boswachter van dit gebied

Meer over Woudhuizen

Over het gebied

Woudhuizen: de natuur is dichterbij dan je denkt! Even naar buiten, een frisse neus halen. Naast de wijk Woudhuis, aan de andere kant van de A50, wandel en fiets je langs bos, bloemrijke graslanden en vennen. Tussen de oude bomenlanen zie je prachtige historische gebouwen verschijnen. Ontdek het landgoed zelf!

Landgoed uit 1700

Wanneer je door Woudhuizen loopt en fietst, merk je ongetwijfeld dat het gebied een bijzondere, kleinschalige en oude sfeer uitademt. Het landgoed is ontstaan uit een aaneenschakeling van landgoederen waar bossen, graslanden, historische gebouwen, oude lanen en houtwallen in grote mate onveranderd zijn gebleven. Kaarten leren ons dat honderden jaren geleden de lijnen in het landschap vrijwel hetzelfde waren. Al in de veertiende eeuw is er sprake van bewoning. Het zal er - gezien het natte milieu op veel plekken - toen grotendeels nat en moerassig uitgezien hebben.

Rijkdom aan diersoorten

De kleinschaligheid en diversiteit op het landgoed zorgen ervoor dat veel bijzondere dieren zich hier thuis voelen. Als je geluk hebt, kun je in de ochtend- of avondschemering zomaar een ree of das treffen. En in het voorjaar vind je bij de diverse poelen de zeldzame kamsalamander: de grootste van alle watersalamanders in Nederland.

Het Schol

Het Schol

Het Schol

In 1997 is aan de noordkant van Woudhuizen natuurontwikkelingsgebied het Schol ingericht om de speciale voedselarme en natte omstandigheden in dit gebied te herstellen. Hiervoor is de voedselrijke bovenlaag van een weiland afgegraven en zijn er drie poelen aangelegd. Het resultaat liegt er niet om: vele bijzondere plantensoorten zijn er weer te zien, zoals rietorchis, gevlekte orchidee en parnassia. Je ziet hier ’s zomers ook verschillende soorten libellen, vlinders, amfibieën, watervogels en de ooievaar.

Soortenrijke graslanden

Op landgoed Woudhuizen doen de agrariërs aan consequent graslandbeheer voor een soortenrijk grasland. Diversiteit in grassen is aantrekkelijk voor het bodemleven, insecten, kleine knaagdieren, vogels en vee. Veel soorten gras en kruiden lokken veel soorten dieren. De hoeveelheid soorten gras en kruiden is afhankelijk van de bodem. Op een voedselrijke bodem komen andere soorten voor dan op een voedselarme. Ook de waterhuishouding - of het een natte of een droge bodem is - is van groot belang. Door consequent graslandbeheer is het mogelijk een standaard grasland langzaam om te vormen naar een natuurlijk, soortenrijk grasland.

Natuurbeheer en Campus Woudhuis

Natuurmonumenten is sinds maart 2020 de nieuwe beheerder van landgoed Woudhuizen. Groen werk-leerbedrijf Campus Woudhuis voert in de dagelijkse praktijk als uitvoerder het natuurbeheer uit. Dankzij deze samenwerking die mogelijk is gemaakt door de Gemeente Apeldoorn, bieden we mensen met een arbeidsbeperking en leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs een plek om te werken en leren in het groen. 

Witte villa Het Woldhuis IVN

Het Woldhuis

Witte villa Het Woldhuis 

Op het landgoed staat een grote witte villa, Het Woldhuis. Het Woldhuis is een landhuis dat omstreeks 1865 gebouwd is als hoofdgebouw van het landgoed. IVN huurt de villa van de Gemeente Apeldoorn en organiseert van hieruit onder meer natuurkampen, schoolreisjes en buitenlessen voor basisscholen en buitenschoolse opvang.

Wandelen en fietsen

Kom wandelen en fietsen op landgoed Woudhuizen en geniet van afwisselende natuur aan de rand van de stad. In het voorjaar bloeien de bosanemonen in de bossen, ‘s zomers vind je orchideeën in de graslanden en ieder seizoen vliegen vogels af en aan.  

Woudhuizen

De mooiste routes

Kom wandelen en fietsen op landgoed Woudhuizen en geniet van afwisselende natuur aan de rand van de stad. In het voorjaar bloeien de bosanemonen in de bossen, ‘s zomers vind je orchideeën in de graslanden en ieder seizoen vliegen vogels af en aan.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Woudhuizen

Nieuws