Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten is de nieuwe beheerder van Woudhuizen

28 april 2020 | Ramona Fredriks

Natuurmonumenten is sinds kort beheerder van landgoed Woudhuizen, voor velen bekend als landgoed Het Woudhuis. Een prachtig gebied aan de rand van de stad Apeldoorn, gelegen naast de wijk Woudhuis aan de andere kant van de snelweg A50.

Landgoed Woudhuizen

De Gemeente Apeldoorn en Natuurmonumenten hebben een overeenkomst gesloten over de toekomst van Woudhuizen. Dit houdt in dat de Gemeente Apeldoorn ruim 200 hectare in erfpacht overdraagt aan Natuurmonumenten en bovendien het startsein geeft aan Campus Woudhuis om in de dagelijkse praktijk het natuurbeheer uit te voeren.

Landgoed in erfpacht

Al lang wordt er gepraat over de toekomst van Woudhuizen aan de oostgrens van Apeldoorn. De gemeente Apeldoorn, eigenaar van een groot deel van het landgoed inclusief de monumentale boerderij en andere opstallen in het hart van het gebied, ziet het beheer ervan niet als een gemeentelijke kerntaak. Deze gesprekken hebben er toe geleid dat Natuurmonumenten als erfpachter landgoed Woudhuizen gaat beheren.

Groen werk-leerbedrijf Campus

Groen werk-leerbedrijf Campus Woudhuis, gevestigd in de monumentale boerderij, gaat in de dagelijkse praktijk als uitvoerder het natuurbeheer uitvoeren. Dankzij deze samenwerking die mogelijk is gemaakt door de Gemeente Apeldoorn, krijgen mensen met een arbeidsbeperking en leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs een plek om te werken en leren in het groen.

Aaneenschakeling van landgoederen

Woudhuizen is een prachtig gebied, ontstaan uit een aaneenschakeling van landgoederen waar bossen, graslanden, historische gebouwen, oude lanen en houtwallen in grote mate onveranderd zijn gebleven. Kaarten leren ons dat honderden jaren geleden de lijnen in het landschap vrijwel hetzelfde waren. Het landgoed is vrij toegankelijk voor publiek en heeft meerdere fiets- en wandelroutes. De toegankelijkheid van het gebied verandert niet. Recreanten kunnen gebruik blijven maken van het bos. Ook alle andere huurders en gebruikers houden hun gebruiksrechten.

Officiële overdracht handeling

Begin april stond een officiële overdracht handeling in de planning, waarbij de Gemeente Apeldoorn het stokje zou overdagen aan Natuurmonumenten. Helaas is dit officiële moment vanwege de coronamaatregelen geannuleerd. Later dit jaar, als de dan geldende coronarichtlijnen van de Rijksoverheid dit toelaten, kunnen omwonenden, huurders en gebruikers een uitnodiging van Natuurmonumenten verwachten voor een kennismaking met een hapje en een drankje.

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks