Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuw startpunt voor wandelroutes op landgoed Woudhuizen

02 januari 2023 | Ramona Fredriks

De gemeente Apeldoorn heeft op landgoed Woudhuizen een nieuwe parkeerplaats gerealiseerd aan de Woudhuizermark. Deze nieuwe parkeerplaats vormt voortaan het startpunt voor de wandelroutes.

Nieuw startpunt wandelroutes landgoed Woudhuizen

De oude parkeerplaats aan de Woudhuizerweg en pal naast de wijk Woudhuis was jarenlang een doorn in het oog van de gemeente Apeldoorn en van Natuurmonumenten die sinds 2020 het beheer van het landgoed heeft overgenomen van de gemeente. Op de afgelegen plek omringd door bosschages vonden regelmatig afvaldumpingen en illegale praktijken plaats.

De nieuwe parkeerplaats ligt nu veel meer in het zicht en vlakbij de kern van het gebied. Met uitzicht op landhuis Het Woldhuis dat omstreeks 1865 gebouwd is als hoofdgebouw van het landgoed. De locatie is bovendien een handig centraal startpunt voor excursies en activiteiten. Daarnaast biedt groen werk-leerbedrijf Campus Woudhuis vlakbij de parkeerplaats een Rustpunt waar wandelaars en fietsers terecht kunnen voor een sanitaire stop of voor een korte pauze met koffie of thee.

Nieuwe parkeerplaats Woudhuizermark op landgoed Woudhuizen

De nieuwe parkeerplaats ligt in het zicht en vlakbij de kern van het landgoed.

Blauwe wandelroute

De blauwe wandelroute start voortaan vanaf de nieuwe parkeerplaats aan de Woudhuizermark en heeft een lengte van 4 km. De route is gemarkeerd met blauwe pijlen en staat ook op de gebiedspagina Woudhuizen en in de app NatuurRoutes van Natuurmonumenten.

Rode wandelroute

Voortaan start een nieuwe gemarkeerde rode wandelroute van 2 kilometer vanaf de nieuwe parkeerplaats aan de Woudhuizermark. Deze route vervangt de rode paaltjes route die startte vanaf de inmiddels opgeheven parkeerplaats aan de Woudhuizerweg. De wandelpaden die daar direct het bos in gingen blijven afgesloten en worden teruggegeven aan de natuur. Natuurmonumenten stelt stukken natuur open en houdt andere gedeeltes bewust rustig voor alles wat in de natuur leeft. Dat noemen we zonering. Vanuit het oogpunt van zonering en vanuit het oogpunt van veiligheid is ervoor gekozen om de parkeerplaats met wandelroutes te verplaatsen naar de kern van het landgoed. 

Bospad parallel aan Woudhuizerweg opengesteld

Het bospad met Amerikaanse eiken parallel aan de Woudhuizerweg is - na een uitgebreide boomveiligheidscontrole - weer opengesteld. Zo kunnen wandelaars uit de woonwijk Osseveld-Woudhuis veilig een kort ommetje maken. Een korte wandeling kan nu weer worden gemaakt door het noordelijke deel van de blauwe wandelroute Woudhuizen te lopen (starten bij de asfaltweg richting de waterplas en later de doorsteek maken bij het opengestelde pad naast de Woudhuizerweg). Download de kaart.

Natuurbeheer

Woudhuizen is een prachtig gebied, ontstaan uit een aaneenschakeling van landgoederen waar bossen, graslanden, historische gebouwen, oude lanen en houtwallen in grote mate onveranderd zijn gebleven. Kaarten leren ons dat honderden jaren geleden de lijnen in het landschap vrijwel hetzelfde waren.

Er wordt hard wordt gewerkt om het landschap beter, diverser en mooier te maken. Met zichtlijnen in oude lanen, met respect voor oude soorten en met oog op toekomstig gebruik door bezoekers. Het belangrijkste doel van het beheer is duurzame instandhouding met, waar mogelijk, verbetering van de natuur- en cultuurhistorische waarden.

Groen werk-leerbedrijf Campus Woudhuis voert in opdracht van terreinbeheerder Natuurmonumenten een deel van het natuurbeheer uit. Dankzij deze samenwerking die mogelijk is gemaakt door de gemeente Apeldoorn, krijgen mensen met een arbeidsbeperking en leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs een plek om te werken en leren in het groen. 

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks