Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bospad langs Woudhuizerweg weer opengesteld

10 januari 2023 | Ramona Fredriks

Op landgoed Woudhuizen is het bospad met Amerikaanse eiken parallel aan de Woudhuizerweg weer opengesteld.

Bospad naast Woudhuizerweg op landgoed Woudhuizen is weer opengesteld

Na een uitgebreide boomveiligheidscontrole - een APK voor bomen - is het bospad naast de Woudhuizerweg weer toegankelijk. Zo kunnen wandelaars uit de woonwijk Osseveld-Woudhuis weer veilig een kort ommetje maken, zonder over de asfaltweg te hoeven lopen. De stapels met takken worden binnenkort verwijderd.

Korte wandellus via noordelijk deel van blauwe wandelroute

Een korte wandeling kan worden gemaakt door het noordelijke deel van de blauwe wandelroute Woudhuizen te lopen. Je start dan bij de asfaltweg richting de waterplas en volgt de gemarkeerde blauwe route. Vervolgens maak je ter hoogte van de Woudhuizerweg de doorsteek rechtsaf via het opengestelde pad naast de Woudhuizerweg. Bekijk de kaart hieronder of download de complete kaart

Opengesteld bospad landgoed Woudhuizen voor ommetje wijkbewoners

De rode stippellijn is het opengestelde bospad naast de Woudhuizerweg.

Zonering op landgoed Woudhuizen

De oude rode paaltjesroute door het noordelijke bosvak tegenover de voormalige parkeerplaats aan de Woudhuizerweg blijft afgesloten. De wandelpaden die daar direct het bos in gingen worden teruggegeven aan de natuur. Er start voortaan een nieuwe gemarkeerde rode wandelroute van 2 kilometer vanaf de nieuwe parkeerplaats aan de Woudhuizermark.Boswachter Ruud Wantia legt uit: “Er wordt hard gewerkt om het landschap beter, diverser en mooier te maken. Met zichtlijnen in oude lanen, met respect voor oude soorten en met oog op toekomstig gebruik door bezoekers. Het belangrijkste doel van het beheer is duurzame instandhouding met, waar mogelijk, verbetering van de natuur- en cultuurhistorische waarden. Voor Natuurmonumenten staat voorop dat bezoekers volop van de natuur moeten kunnen genieten, met behoud van de natuurwaarden. Wij stellen stukken natuur open en houden andere gedeeltes bewust rustig voor alles wat in de natuur leeft. Dat noemen we zonering. Vanuit het oogpunt van zonering en vanuit het oogpunt van veiligheid is ervoor gekozen om de parkeerplaats met wandelroutes te verplaatsen naar de kern van het landgoed.”

Afvaldumpingen en illegale praktijken

De parkeerplaats dichtbij de wijk Osseveld-Woudhuis en de A50 is in november vorig jaar opgeheven. Deze plek was Natuurmonumenten en de gemeente Apeldoorn jarenlang een doorn in het oog vanwege afvaldumpingen en illegale activiteiten. Boswachter Ruud Wantia trof er soms volledige bankstellen, koelkasten en magnetrons aan. Vooral veel groen- en tuinafval, maar ook regelmatig drugsafval “De parkeerplaats was omringd door bosschages en vanaf de weg was de parkeerplaats niet goed te zien. Het is dan makkelijk om uit het zicht te blijven als je iets illegaals wilt doen.”

Nieuwe parkeerplaats aan de Woudhuizermark

De gemeente Apeldoorn heeft op landgoed Woudhuizen een nieuwe parkeerplaats gerealiseerd in de berm tussen de Zutphensestraat en de Woudhuizermark. Deze nieuwe parkeerplaats ligt veel meer in het zicht en vlakbij de kern van het gebied. Met uitzicht op Het Woldhuis dat omstreeks 1865 gebouwd is als hoofdgebouw van het landgoed. IVN huurt deze witte villa van de gemeente Apeldoorn en organiseert van hieruit onder meer natuurkampen, schoolreisjes en buitenlessen voor basisscholen en buitenschoolse opvang. De nieuwe parkeerplaats bevindt zich op korte loopafstand van Het Woldhuis en Campus Woudhuis en vormt daarmee een centraal startpunt voor excursies en activiteiten op het landgoed. 

Nieuwe parkeerplaats Woudhuizermark op landgoed Woudhuizen

De nieuwe parkeerplaats ligt in het zicht en vlakbij de kern van het landgoed.

Rustpunt voor wandelaars en fietsers

Als je vanaf de parkeerplaats aan de Woudhuizermark de weg oversteekt, kom je via het slingerende pad langs Campus Woudhuis. Bij de Campus is tegenwoordig een Rustpunt bij de pipowagen naast de voormalige boswachterswoning. Hier kunnen wandelaars en fietsers terecht voor een sanitaire stop of voor een korte pauze met koffie of thee. De oude boswachterswoning is het tijdelijke onderkomen van groen werk-leerbedrijf Campus Woudhuis, een samenwerkingsverband van IVN, Natuurmonumenten, de Onderwijsspecialist en ’s Heeren Loo. Zolang de oude monumentale boerderij naast Het Woldhuis wordt verbouwd, kan de Campus terecht in deze oude boswachterswoning.

Contact met Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is sinds kort de nieuwe beheerder van landgoed Woudhuizen. Het zal vaker gebeuren dat bezoekers beheerwerkzaamheden van Natuurmonumenten zien en er vragen over hebben. Via verschillende kanalen houdt Natuurmonumenten wijkbewoners en andere geïnteresseerden op de hoogte van de ontwikkelingen op landgoed Woudhuizen. Zo wordt er bijvoorbeeld gecommuniceerd via het wijkmagazine van de wijk Osseveld-Woudhuis, via informatiebordjes in het gebied en via de gebiedspagina Woudhuizen op de website van Natuurmonumenten. Voor de mensen die deze gebiedspagina met nieuws en routes nog niet kennen: www.natuurmonumenten.nl/woudhuizen. En natuurlijk kunnen mensen bij vragen boswachter Ruud Wantia altijd aanspreken op landgoed Woudhuizen. Ook is het boswachterskantoor te bereiken via e-mailadres [email protected] en telefoonnummer 055 - 312 55 00.

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks