Ga direct naar inhoud
Nieuws

Barokmuziek tijdens Kamermuziekfestival in Fort Ellewoutsdijk

29 september 2023 | Paul Begijn

Op zaterdag 7 oktober organiseren Natuurmonumenten en het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds de vierde editie van het NMF Kamermuziekfestival op de prachtige locatie Fort Ellewoutsdijk. De twee concerten staan in het teken van barokmuziek met Consort of Voices.

nmf

Vrijheid, experiment en virtuositeit staan centraal tijdens de muziekale middag in Fort Ellewoutsdijk. In het begin van de 17e eeuw verspreidde dit gedachtegoed over muziek zich via Oostenrijk over heel Europa. De geleerde, uitvinder en schrijver Athanasius Kircher (1602-1680) schreef over de "Stylus fantasticus": Deze stijl is bij uitstek geschikt voor instrumentale muziek. Het is de vrijste en ongehinderde methode voor compositie en is aan niets gebonden, aan tekst noch aan een muzikaal thema. De stijl is gerelateerd aan de improvisatie, maar wordt gekenmerkt door het gebruik van korte contrasterende episodes en een vrije vorm. Consort of Voices speelt kamermuziek van Buxtehude, Erlebach, Froberger en Krieger, grootmeesters van de Stylus fantasticus.

Dan liever de lucht in

Als de Belgen zich in 1830 afscheiden van Nederland, krijgt commandant Jan Van Speijk de opdracht om op de Westerschelde alle schepen van en naar Antwerpen te controleren. Bij een operatie begin 1831 raakt hij in de problemen met de Belgen. Van Speijk weigerde zich over te geven, stak zijn sigaar in een vat buskruit en bracht zijn schip tot ontploffing. Hij nam 27 bemanningsleden mee de dood in. Dat hij daarbij uitriep: ‘Dan liever de lucht in’, is twijfelachtig, maar gaf hem in ieder geval mythische status. De bewaking van de scheepvaartroute moest natuurlijk wel doorgaan. Aan weerszijden van de Westerschelde werden enkele forten gebouwd, waaronder Fort Ellewoutsdijk. Voor het concert is het mogelijk om een rondleiding te krijgen over het fort.

fort e

Programma

Consort of Voices

  • Javier Lupiañez, barokviool
  • Anna Lachegyi, viola da gamba
  • André Poortvliet, klavecimbel

D. Buxtehude: Triosonata in g (BuxWV 261)

J.J. Froberger: Toccata nr. 3 in G, FbWV 103 (klavecimbel)

C. Herwich: A Ground "Ruggiero"

Ph.H. Erlebach: Sonate nr. 5 in e

Adagio – Allegro – Adagio – Allemande – Courante – Sarabande – Gigue

M. Weckmann: Toccata in e (klavecimbel)

J. Ph. Krieger: Suonate Sesta à doi in a

Reserveer je ticket

De concerten staan gepland van 13.00 tot 14.00 uur en van 15.00 tot 16.00 uur. De rondleidingen zijn een uur voor aanvang. Kijk voor meer informatie en tickets op https://www.natuurmonumenten.nl/kamermuziekfestival

 

Paul Begijn
Paul Begijn