Ga direct naar inhoud
Nieuws

Basisschool op bezoek in natuurgebied Levensstrijd

11 april 2023 | Otto de Kat

In groepjes van twintig kwamen ze muisstil aangelopen bij het vogel uitkijkpunt “Kiekuut”

Nationale Buitenlesdag Zierikzee

ZIERIKZEE - In groepjes van  twintig  kwamen ze muisstil aangelopen bij het vogel uitkijkpunt “Kiekuut” in natuurgebied Levensstrijd in Zierikzee, sommigen helemaal voorbereid met eigen verrekijker. Kinderen van basisschool Binnen de Veste trokken er gisteren op uit tijdens de nationale Buitenles dag. “Want buiten gebeurt het.”

“Het was fantastisch om zulke enthousiaste en nieuwsgierige kinderen te mogen ontvangen”, vertelt Otto de Kat, Boswachter Communicatie en Beleven van Natuurmonumenten. Nadat de kinderen welkom geheten waren konden ze zelf met verrekijkers van NME (Natuur en Milieueducatie) opzoek naar vogels. Gewapend met een zoekkaart en onder begeleiding van met drie deskundige  vrijwillige boswachters leerden ze kennismaken met het rijke vogelleven rond de Oosterschelde. Otto de Kat: “Vol enthousiasme gingen de kinderen én leerkrachten vogels spotten. Er werden verschillende soorten gespot, waaronder; kievieten, bergeenden, lepelaars, een kleine zilverreiger, zelfs een rosse grutto, maar ook een heel stel kluuten en tureluurs.

Vol verwondering

Er werden verschillende soorten eenden en ganzen gezien. Hoe nuttig het was bleek wel. “Er kwam een jongetje naar mij toe, hij vertelde vol verwondering en trots dat hij gezien had dat er verschillende soorten eenden en ganzen bestonden en hoe hij ook nog geleerd had hoe hij ze kon herkennen. Precies daar doen we het voor.” Otto vervolgt: “Het is zo mooi om deze jonge generatie mee te nemen de natuur in middels hun enthousiasme ze te leren over de verschillende soorten, hoe ze leven en waarom we die natuur beschermen.”

Na het spotten werd het loopje van de lepelaar nog even nagedaan, gegeten en was het weer tijd om naar school terug te gaan. “Het was ontzettend geslaagd en de reacties van de kinderen bij terugkomst in school waren hart verwarmend”, blikt Margreeth Remijnse-Alta, Directeur Binnen de Veste, terug.

Levensstrijd en Rengerskerke

Natuurgebieden Levensstrijd en Rengerskerke vormen een oase voor kust- en weidevogels. Tijdens de vogeltrek strijken hier duizenden vogels neer om uit te rusten en op zoek te gaan naar voedsel. Overwinteraars als de smient, wulp en wintertaling maken in de lente plaats voor broedvogels als de kievit, grutto en tureluur. Tijdens de vogeltrek in het voor- en najaar komen soorten als de rosse grutto, zilverplevier en kanoetstrandloper even aansterken tijdens hun verre reis.

Buiten gebeurt het

Met de buitenlesdag stimuleert Natuurmonumenten kinderen om meer naar buiten te gaan, een inspirerende omgeving om al spelenderwijs te leren over de natuur. Otto de Kat: “Buiten gebeurt er zo ontzettend veel waar wij als mens ons over kunnen verwonderen, van kunnen leren en tot rust van kunnen komen. Voor mij mag het iedere dag wel buitenlesdag zijn.”

Wil je ook eens op pad met een boswachter? Kijk dan eens op de site van Natuurmonumenten Zeeland, we organiseren regelmatig excursies door onze gebieden, dus wees welkom. www.nm.nl/agenda

Otto de Kat
Otto de Kat