Ga direct naar inhoud
Nieuws

De Deltawagen volgens de deltawachters

08 september 2021 | Eefje Nuijten

Een (reusachtige) sepia, bruinvissen, lepelaars, een nieuwsgierige duiker … Ze maken deel uit van een schildering die ervoor zorgt dat je de Deltawagen van Natuurmonumenten niet kunt missen. Naast de Plompe Toren in Burgh-Haamstede (Koudekerke) kijkt hij uit over de Oosterschelde. Elke zomer promoot een heel team van vrijwilligers hier het rijke (onder)waterleven. Lees het verhaal van twee deltawachters.

Deltawachters

Een (reusachtige) sepia, bruinvissen, lepelaars, een nieuwsgierige duiker … Ze maken deel uit van een schildering die ervoor zorgt dat je de Deltawagen van Natuurmonumenten niet kunt missen. Naast de Plompe Toren in Burgh-Haamstede (Koudekerke) kijkt hij uit over de Oosterschelde. Elke zomer promoot een heel team van vrijwilligers hier het rijke (onder)waterleven. Jenny en Tanja zien regelmatig bruinvissen voorbijzwemmen en zeehonden op de Roggenplaat (bij eb). “Het is hier prachtig en dankzij de schildering van Marli Koeman (Marli Art) is de caravan ook van binnen net een aquarium 😉 “.

Roggeneieren en zeehondenklauw

Tanja Middelkoop hoorde vier jaar geleden een oproepje van Natuurmonumenten op de radio om het vrijwilligersteam te komen versterken: Deltawachter voor een paar dagen in de Deltawagen van Natuurmonumenten. Dit alles ter promotie van de Oosterschelde en met name de Roggenplaat. Maar ook om Natuurmonumenten te belichten nieuwe leden te werven. Ze nam meteen contact op met Jenny van Raalte, studiemaatje en vriendin: “Als ik met iemand een caravan kan delen, dan is dat wel met jou!”. Beiden dragen de natuur en het milieu een warm hart toe.

Deltawachten

Sindsdien zijn ze hier elk jaar vier dagen te vinden, met steeds mooi weer. “Dat maakt het promoten extra leuk. We vinden het geweldig op deze bijzondere plek. Er komen hier zoveel mensen, veel fietsers van ver of lokaal, maar ook groepen schoolkinderen. We vertellen hen over het onderwaterleven van de Oosterschelde, we wijzen de Roggenplaat en Galgenplaat aan waar je bij laagwater vanaf hier de zeehonden kunt zien liggen. We laten voorbeelden zien: de gedroogde roggeneieren en andere strandvondsten zijn favoriet. Kinderen doen een informatief memoryspel of kruisen op een speurkaart aan wat ze gezien hebben. “Vandaag was er een gezin met drie kinderen: de middelste van vijf kon nog niet lezen, maar hij wist wel precies wat er in onze informatiefolders stond. Dat is zó leuk: zoveel interesse en dat al op zo’n jonge leeftijd!

Je kunt hier ter plekke lid worden van Natuurmonumenten, samen kijken we welk lidmaatschap het beste bij je past en je krijgt dan van ons een extraatje. Er komen allerlei mensen, ook even hun boterham hier opeten. Of net als de Vlaamse wielrenners hun hoofd door het fotobord steken en ‘zeehond Luuk’ vereeuwigen, haha.”

De vloek van Westerschouwen

Jenny en Tanja tippen de bezoekers van de Deltawagen om de Plompe Toren te beklimmen. “Je kan er echt op en binnen krijg je o.a. het verhaal over de vloek van Westerschouwen en het verloren dorp Koudekerke. De toren was ook te zien in het tv-programma Vroege Vogels, het filmteam heeft zelfs bovenop de nacht doorgebracht. Na de recentelijke restauratie staat er een sterke kijker op de toren waarmee de Roggenplaat goed te zien is ‘Sta je ineens oog in oog met een zeehond!’ We nemen onze bezoekers ook graag even mee de dijk op, waarachter je de inlaag kunt zien met allerlei soorten vogels en het nu rood kleurende zeekraal. Ook dat hoort bij Natuurmonumenten. “Er lopen koeien, die we elke dag vers drinkwater geven, want het brakke water van de inlaag kunnen ze niet drinken.”

Ontmoetingen

Wat maken ze zoal mee in de vier dagen waarin zij aan de beurt zijn om de Deltawagen te ‘bemannen’. “Alleen maar leuke dingen en veel ontmoetingen met mensen die echt geïnteresseerd zijn of gewoon even hier willen zijn. Onze dagen vliegen voorbij. Alhoewel … we zijn ons wel een keer rot geschrokken … Het was onze eerste ‘dienst’ en er werd ineens hard op de deur gebonsd. Er stapten twee BOA’s binnen: ‘We mochten hier niet zomaar kamperen’. Gelukkig vonden we de ontheffing voor Natuurmonumenten en al snel gingen ze weg … Sindsdien hebben we alleen maar kunnen genieten van ons werk hier en de tijd die we samen doorbrengen om iets moois onder de aandacht te brengen en de natuur een stem te geven.”

Naast Jenny en Tanja zijn er meer vrijwilligers die vanuit de Deltawagen heel enthousiast dit mooie gebied van water, schorren en cultuur onder de aandacht brengen en nieuwe leden werven. Of je nu toevallig een fietstocht over de dijk maakt, speciaal naar de toren komt voor het uitzicht, de zeehonden wilt zien, meer wilt weten over de onderwaterwereld … Je bent van harte welkom, elke dag van 10:00 tot 17:00 uur, in de periode van eind mei tot half september. Dit jaar nog tot en met 12 september. De Plompe Toren is het hele jaar geopend en gratis te bezoeken tussen 9:00 en 18:00 uur. Zie ook https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/zuidkust-van-schouwen/monument/plompe-torenTot ziens bij de Deltawagen!

 

Eefje Nuijten