Ga direct naar inhoud
Nieuws

Maak kennis met de Oosterschelde bij de Deltawagen

07 juli 2023 | Paul Begijn

Van vrijdag 7 juli tot en met zondag 10 september staan de deltawachters van Natuurmonumenten bij de Plompe Toren om bezoekers bijzondere verhalen te vertellen over de Oosterschelde. Een caravan beschilderd met het Oosterschelde landschap, lepelaars en bruinvissen vormt het stralende middelpunt op de parkeerplaats op steenworp afstand van de toren. Met de deltawagen, dit jaar alweer voor de 6e keer, vraagt Natuurmonumenten aandacht voor de rijke boven -en onderwaterwereld van de Oosterschelde.

Deltawagen

Toegegeven, de schildering van de Deltawagen laat hier en daar te wensen over na 5 jaar z'n dienst bewezen te hebben aan de Oosterschelde, in weer en wind. "Daarom hebben we de Deltawagen omgedoopt tot 'Verzonken caravan'", vertelt boswachter Paul Begijn met een knipoog. Deze zomer staat de Deltawagen er alweer voor het 6e seizoen. "Nu echt voor de allerlaatste keer in deze hoedanigheid. Volgend jaar keren we zeker terug, maar wel met een heel ander en vernieuwend middel. Daar horen jullie later dit jaar meer over."

deltawagen

De Deltawagen van Natuurmonumenten keert nog 1 seizoen terug met de vertrouwde caravan.

“Hier aan de rand van het grootste en natste nationale park van Nederland, de Oosterschelde, beleef je het mooiste van twee werelden”, vertelt boswachter Paul Begijn over de plek waar de caravan staat. “Het landschap op en rond de Oosterschelde is ontzettend veelzijdig en daardoor ook een belangrijk thuis voor verschillende planten en dieren. De Oosterschelde is met z’n ligging en open verbinding met de Noordzee een ontzettend belangrijke ‘stepping stone’ voor veel vogel- en vissoorten op wereldniveau. Een veel onbekendere en mysterieuze wereld gaat schuil onder de waterspiegel, met sepia’s, zeepaardjes en haaien in de hoofdrol.”

Verwondering

Om de rijke onderwaterwereld van de Oosterschelde bekend te maken bij bezoekers, zet de natuurvereniging ruim twee maanden ambassadeurs in om mensen te verwonderen. “Nieuw is een virtuele beleving met 360-graden beelden van de Oosterschelde onder water. Een mooie samenwerking met duiker Roel van der Mast (Nederlandse Onderwatersport Bond) die regelmatig de meest unieke beelden schiet. Met de VR-bril maken bezoekers kennis met het rijke onderwaterleven, waar ook de bedreigingen niet onbenoemd blijven.” Buiten de caravan kunnen bezoekers kennis maken met de vogelrijkdom rond de Oosterschelde. Er staat een telescoop om vogels van dichtbij te kunnen bestuderen. Voor kinderen is er een onderwatermemoryspel ontwikkeld. En wie even gek wil doen kan als zeehond op de foto.

zeedieren deltawagen

Bij de Deltawagen maken bezoekers kennis met het onderwaterleven van de Oosterschelde.

Oosterscheldenatuur onder druk

De soortenrijkdom en leefomgeving van veel dieren en planten in de Oosterschelde staat onder druk. Met name de onderwaternatuur verdient betere bescherming. “Visserij, landbouw, verstoring, vervuiling, zandhonger en klimaatverandering drukken een zware stempel op het landschap”, vertelt boswachter Paul. “Natuurmonumenten zet zich in voor herstel van natuur onder en boven water. Dat doen we samen met andere partners door op de bres te springen en ons hard te maken voor een gezonde en vitale delta waarin voldoende ruimte is voor mens, plant en dier. Een langgekoesterde wens is het instellen van een onderwaterreservaat in de Oosterschelde, het eerste in Nederland. Een droom die steeds dichterbij komt.”

Openingstijden

De Deltawagen staat vlakbij de Plompe Toren in Burghsluis en is dagelijks te bezoeken tussen 10.00 en 17.00 uur.

Paul Begijn
Paul Begijn