Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice: Motivatie

05 september 2018 | Natascha Hokke

Samen met vrijwilligers onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad! De column van boswachter Maurice Kruk verschijnt maandelijks in De Heraut, bijlage Goed Wonen.

Boswachter Maurice in de Zuidpolder

Motivatie

Het rekening houden met natuurwaarden is nog zeker niet voor een ieder van ons vanzelfsprekend. Vaak laten we andere belangen een stuk zwaarder wegen. We vinden bijvoorbeeld de niet-glad en strakgemaaide grasvelden en bermen ‘niet netjes’ en daarom raast er regelmatig een maaier over het gras. Dat betekent minder kansen voor bloemen en insecten en alles wat daar weer van leeft. Met financiële en andere prikkels wordt gepoogd mensen anders te laten handelen. Maar hoe duurzaam is dat? Zou het niet beter zijn als in plaats van de externe prikkels een ieder vanuit zichzelf in zijn/haar afwegingen ook natuurwaarden een plek geeft? Dus wat met een moeilijk woord heet ‘intrinsiek gemotiveerd’ is? Als je vanuit jezelf natuur belangrijk vindt, dan zal je er ook veel meer rekening mee houden, zo is de gedachte.

Maar hoe komt het dan dat sommige mensen wel deze motivatie hebben en andere niet? Is dat iets wat je al bij je geboorte hebt? Of kun je dat krijgen wanneer je als kind meer leert over de natuur, er (regelmatig) mee in aanraking komt, een bijzondere natuurervaring opdoet? Veel natuureducatie gaat van dit idee uit. Ouders en leerkrachten spelen daarbij eveneens een rol.

Bij Melkschuur Zuidpolder hebben we educatieve programma’s voor de basisscholen. Gemotiveerde vrijwilligers laten de leerlingen kennismaken met de poldernatuur. Voor sommigen een nieuwe en spannende ervaring. Anderen blijken echter niet of nauwelijks interesse te hebben.

De vraag is ook, of je bij volwassenen de motivatie nog zou kunnen vergroten, en zo ja, hoe je dat dan het beste kunt doen. Ook dan is de idee dat het dat vergoten van de kennis van en over de natuur, door middel van voorlichting, excursies e.d. kan bijdragen aan meer respect. Of bereik je met deze middelen alleen degenen die juist al affiniteit met het onderwerp hebben? Wie het weet, mag het zeggen.

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter