Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column stadsboswachter Maurice: Terug in de tijd

09 oktober 2017 | Natascha Hokke

Stadsboswachter Maurice Kruk werkt aan de Noordrand van Rotterdam, op het Rotterdams platteland en bij Melkschuur Zuidpolder. Samen met vrijwilligers onderhoudt hij hier de oer-Hollandse poldernatuur. Of laat hij natuurliefhebbers tijdens een wandeling vanaf Rotterdam CS zien dat natuur overal is, ook in de stad!

Column stadsboswachter Maurice: Terug in de tijd

TERUG IN DE TIJD

Het leuke van vakantie is dat je terug kan reizen in de tijd. Ga je in de zomer naar het hoge noorden (Finland en Scandinavië), dan bloeien bekende plantensoorten zoals de dagkoekoeksbloem, dotterbloem, echte koekoeksbloem en scherpe boterbloem nog volop. Hier in Nederland waren die soorten in april al op hun hoogtepunt. Daar bloeien ze echter pas in juli/augustus en tegelijkertijd met soorten als rode klaver, kattenstaart en duizendblad. Soorten die wij in Nederland pas vanaf juni/juli in bloei zien komen. Het resultaat is een bonte mengeling van veel soorten bloemen en kleuren. Prachtig om te zien! Zo kun je dus in een jaar maar liefst twee keer genieten van de bloemenpracht.

In de wilde bloementuin bij Melkschuur Zuidpolder is nu nog de nodige nabloei te zien, en komen ook de latere bloeiers als wilde peen op stoom. Maar zijn ook de nodige soorten al weer uitgebloeid. We hebben met opzet echter nog lang niet alles gemaaid. Zo kunnen zaden zich goed verspreiden én bieden we een schuil- en voorplantingsplek aan diverse soorten insecten en kleine zoogdieren.

Vooral de vlinders zijn nog volop te zien, tenminste als het een beetje zonnig wil zijn en niet al te hard waait. Maar wat ook heel leuk is: op de inmiddels wat dorre stengels van de grassen tref je diverse soorten sprinkhanen aan. Vrolijk tjirpend hoor je ze meer dan dat je ze ziet. Aan de buizerds, torenvalken en boomvalken valt op te maken dat er ook nog heel wat muizen aanwezig zijn. Het mag er dan allemaal misschien niet zo fleurig en kleurig meer uitzien, het is nog wel van grote waarde voor de natuur. En bereiken we daarmee dan ook ons officiële natuurdoel: flora- en faunarijk grasland. Of in gewone mensentaal: weiland met veel soorten planten en dieren. Ook dat is in zekere zin terug in de tijd: zo zagen de weilanden er in vroegere tijden ook zo’n beetje uit. Kom gerust eens een kijkje nemen en reis met mij mee terug in de tijd.

Meer stadsboswachter Maurice?

Voor een dagelijks kijkje achter de schermen, prachtige foto's of het laatste nieuws kun je boswachter Maurice volgen op Twitter!

Of kijk hier voor de eerdere columns van stadsboswachter Maurice >>

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter