Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuureducatie in de Melkschuur

Natuurmonumenten wil kinderen in verbinding brengen met de natuur. Daarvoor bieden wij een programma aan voor basisscholen in de natuur rondom het informatiepunt de Melkschuur aan de Landscheiding, vlak bij metrostation Rodenrijs.

Melkschuur

De educatie-activiteiten worden gerund door vrijwilligers van Natuurmonumenten. Er zijn drie verschillende programma’s voor de leeftijdsgroepen 4-6 jaar, 7-12 jaar met extra opdrachten voor wie meer uitgedaagd wil worden. Daarnaast hebben wij ook een programma voor plusklassen. De natuureducatie programma’s bestaan uit uitdagende doe-activiteiten, waarbij de kinderen het veld in gaan.


Door gebruik te maken van meerdere zintuigen ontdekken ze zelf de natuur. In 2017 namen hier 150 kinderen aan deel en in 2018 ongeveer 450. Wij ontwikkelen elk jaar een nieuw programma.

Paardenbloem blazen

De leerlingen ontdekken en ervaren de verscheidenheid aan en de samenhang van de lokale flora en fauna. Deze kennis kan vervolgens door werken in houding en gedrag. Zo moeten de gevangen diertjes op dezelfde plek weer worden terug gezet. Deze vorm van natuureducatie levert voor de leerlingen en hun begeleiders een mooie natuurervaring op in een groene omgeving. Door te werken in kleine groepjes draagt deze activiteit mede bij aan het ontwikkelen van sociale competenties.


Het natuureducatie programma bestaat uit:

  • een speurtocht in het veld met doe-activiteiten
  • het onderzoeken van het onderwaterleven in de sloot.

De activiteiten worden uitgevoerd in groepjes van max. 4 leerlingen, waardoor zij leren
samen te werken door individuele verantwoordelijkheid, interactie en overleg.

Bloemen zoeken

Een paar voorbeelden van de doe-opdrachten

  • Nesten zoeken van verschillende soorten vogels, aan de vorm van de snavel zien wat een vogel zien graag eet. Plantenspeurtocht met opdrachten. Geblinddoekt langs een touw met hindernissen lopen, waarbij een ander kind het geblinddoekte kind begeleidt. Bloemen en insecten bekijken in een loeppotje of door een microscoop.
  • Met een schepnetje en een emmer in de sloot verschillende soorten diertjes vangen en op naam brengen. De eigenschappen van deze diertjes en de levenscyclus van een aantal dieren leren herkennen. Een eerste kennismaking met voedselweb (wie eet wie).
  • Tijdens een struintocht langs sloten doen de leerlingen allerlei proefjes met het water, zoals de helderheid van het water onderzoeken. Hoe zie je of een sloot gezond of ongezond is? Zoek de planten die in de sloot of de oever groeien. Wat betekenen deze planten en diertjes voor o.a. de waterkwaliteit? Gebruik van planten, vroeger en nu. Wat vang je in de insectenhoek?
Melkschuur van binnen

Kom je met je klas naar de Melkschuur?

Alle doe-opdrachten voldoen aan kerndoel 40 van het primair onderwijs: 'De leerlingen leren in hun eigen leefomgeving veel voorkomende planten en dieren onderscheiden, benoemen en hoe ze functioneren in hun leefomgeving.' Deze doe-opdrachten sluiten ook aan bij de kerndoelen 41 t/m 43.

In de Melkschuur hebben we beschikking over een toilet, water, koffie, thee en EHBO. Naast de melkschuur is er gelegenheid om fietsen te parkeren. Auto's mogen het fietspad niet op en kunnen langs de Landscheiding worden geparkeerd. De omgeving is kindvriendelijk.

Schepnetjes

Kosten?
Dit programma start eind april 2019. Natuurmonumenten wil het bezoek laagdrempelig houden en hanteert daarom een prijs van €,5 per leerling. Na afloop krijgen de kinderen drinken met wat lekkers erbij.

Tijdsduur?
Een ochtend van 2 á 2,5 uur, inclusief pauzemoment en reflectie na afloop. Indien u geïnteresseerd bent, willen wij graag met u overleggen om nadere afspraken te maken. Stuur een mail naar: [email protected] of [email protected]

Tot in de natuur!

Vrijwilligers educatie Melkschuur: Yvonne, Tanja, Annette, Ton en Edith.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo