Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nationale Tuinonderzoek van start

22 april 2020 | Paul Begijn

Natuurmonumenten lanceert deze week het Nationale Tuinonderzoek. Doel: inzicht krijgen in hoeveel ruimte de natuur krijgt en kán krijgen in onze tuinen. En deelnemers motiveren om hun tuin te vergroenen.

bloemrijke tuin

Paul Begijn boswachter bij Natuurmonumenten in Zeeland:  “In deze rare tijden snakken mensen naar natuur. Begrijpelijk. Maar je kunt ook zelf voor natuur zorgen, in je tuin of op je balkon. Ik zie nog heel vaak tuinen waar nauwelijks een grasspriet is te bekennen. In het onderzoek vragen we mensen hoe hun tuin er nu uit ziet. Hoeveel tegels heb je, is er nestgelegenheid? Daarna vragen we of de deelnemers hun tuin willen vergroenen." Met de antwoorden krijgt Natuurmonumenten inzicht in de staat van de Nederlandse tuin en of mensen bereid zijn om meer ruimte voor groen in hun tuin te creëren. "Misschien moeten we onze zomervakantie wel in de achtertuin doorbrengen. Ik hoop dat mensen meer dan ooit bereid zijn natuur in de tuin meer ruimte te geven. Wel zo gezellig en mooi, en nog goed voor de biodiversiteit ook. Zeker ook in stedelijk gebied."

Tuin Rotterdam

Natuurgebied in eigen tuinNederland is rijk aan verschillende landschappen: bos, kwelders, heide, stuifzand, grasland. In Nederland komen zo’n 28.000 soorten dieren voor, waaronder 200 soorten broedvogels en 20.000 soorten insecten. Al die dieren hebben unieke woonwensen. Want een bosuil overleeft niet op stuifzand, een zandhagedis niet in een beekdal en een grasklokje niet in het bos. Ook tuinen vormen een landschap waar veel dieren wonen. Huismussen, zwaluwen, vleermuizen en wilde bijen maken in of aan onze huizen hun nest. Door moderne bouwtechnieken en verstening is daarvoor steeds minder ruimte beschikbaar. Heggen maakten plaats voor schuttingen, beplanting voor bestrating. En ook eenvoudige en waardevolle grote en kleine ‘overhoekjes’ – van bladerhoop tot braakliggend weitje - worden schaars.

winterkoning

Een winterkoninkje is een graag geziene gast in onze tuin. Rommelige hoekjes met afgevallen blad hebben zijn voorkeur.

Biodiversiteit onder druk

Insecten nemen dramatisch af, tonen Nederlandse én internationale onderzoeken keer op keer. In ons land worden meer dan de helft van de 360 soorten wilde bijen bedreigd. De natuur in Nederland is uit balans. Zonder bomen geen bloesem, zonder bloesem geen insecten, zonder insecten geen vogels. Boswachter Paul: "Juist die variatie is belangrijk om alles in evenwicht te houden. We hebben eindeloos veel privétuinen en daar werkt het precies hetzelfde: hoe meer variatie, hoe beter. De inrichting van tuinen is, zeker binnen de stedelijke omgeving, voor biodiversiteit zeer belangrijk.”

bijenhotel

In eigen tuin kun je bijen en insecten helpen door je eigen insectenhotel te bouwen.

Onkruid bestaat niet

Veel planten die beschouwd worden als onkruid, zijn enorm belangrijk voor insecten. Boswachter Paul: “planten als de dovenetel kun je beter laten staan. Die zitten nu barstensvol hommels. Er komen veel bijen en vlinders af op vergeet-mij-nietjes en boterbloemen. Door 'rommel’ zoals dood hout en bladeren te laten liggen creëer je fijne plekken voor insecten en wormen, maar ook egels en vogels komen hier op af. Het laten staan van ‘onkruid’ en het laten liggen van bladeren en oud hout heeft nóg een voordeel: je bent véél minder tijd kwijt aan het opruimen van je tuin, zodat je meer tijd kunt besteden aan genieten van alles wat er groeit en bloeit.”

bij
Paul Begijn
Paul Begijn