Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vrijwilliger Sjaak Menheere zet zich in voor de jeugd

10 maart 2022 | Paul Begijn

“Als ze tegen hun ouders zeggen: niet je afval in het groen gooien, dan heb je ze bereikt”. Sjaak Menheere zet zich als vrijwilliger van Natuurmonumenten al jaren enthousiast in om de jeugd in contact te brengen met de natuur. “We gaan als boswachters met allerlei thema’s de klas in en met een heel team vrijwilligers organiseer ik OERRR-activiteiten bij de Zwaakse Weel. Kinderen ontdekken bijvoorbeeld dat colakruid echt naar cola ruikt en maken hun eigen tipitent, insectenhotel, vogelschilderij en nog veel meer.”

Vrijwilliger Sjaak

Bamboestokken en gordijnen



Sjaak deelt zijn verhaal met ons op een zonnige dag in het infocentrum van de Zwaakse Weel in Zuid-Beveland. Hier kan de jeugd op ontdekkingstocht in de beleeftuin waar regelmatig OERRR-activiteiten zijn, zoals een tipikamp. Op dat idee kwamen Sjaak en zijn partner Lenie toen ze bij een leegstaand huis enorme bamboestokken in de tuin zagen. “Daar kun je mooie tipitenten van maken”, dacht ik. “We mochten ze rooien (alle 130!) en plaatsten een oproep in de krant voor oude gordijnen. Het aanbod kwam van alle kanten en die uit een voormalig hotel bleken met hun coating perfect bij een natte ondergrond. Met oude stroomkabels als bindtouw maken de kinderen hun eigen tipi, van waaruit ze in groepjes op avontuur gaan. Enkele vrijwilligers (waaronder Lenie) heb ik zelf benaderd en ze helpen bij meerdere activiteiten, zoals de Vette Vogeldag.”

Kinderen leren ook vogels schilderen. De inspiratie is nooit ver weg: Sjaak is van beroep huisschilder en heeft een atelier/verfmuseum in het Ambachtscentrum Goes, waar o.a. natuurschilderijtjes worden gemaakt. “Daar is ook de smid actief met wie ik de bloemvorm van de kruidentuin in de Zwaakse Weel bedacht heb en die het hart met de meeldraden heeft gesmeed. Vrijwilliger Pierre onderhoudt de tuin waarin kinderen mogen ruiken, proeven en waaruit ze kruidenthee mogen maken. De complete beleeftuin is mede ontworpen door Marjolijn, de dochter van Lenie die dit als stage deed voor haar opleiding.”

Sjaak

Boswachter in de Klas



Het begon heel toevallig. Zo’n 8 jaar geleden vertelde Sjaak aan een boswachter van Natuurmonumenten wat hij tijdens zijn wandeling in natuurgebied Zwaakse Weel had gezien. Boswachter Femke vroeg Sjaak daarop vrijwilliger te worden en o.a. rondleidingen te geven. “Van het een kwam het ander: ik ging Smakelijke Wandelingen verzorgen, waarbij je met eetbare planten een salade of kruidenboter maakt. En toen kwam de vraag of ik ook mee wilde werken aan Boswachter in de Klas. Na de uitleg van een vogelkenner uit Delft gingen we met het thema roofvogels naar de school van mijn kleinkinderen. Sindsdien hebben we een vast programma van diverse thema’s op diverse scholen. De kinderen vinden het schitterend, ze mogen de opgezette dieren aaien en stellen allerlei vragen. Sommigen hebben zelf hele verhalen, bijvoorbeeld over de kerkuil in de boerderij van opa en wat die eet. Op de vraag wie iets weet over watervogels antwoordde een meisje: ik, want ik ben gisteren naar het zwembad geweest (haha).

We gaan elk jaar zo’n 4 keer naar de klassen, met 3 personen: 1 maakt de digitale presentatie, 1 is stand-by en ik doe meestal het verhaal. Boswachter in de Klas is populair en om aan de vraag te kunnen voldoen willen we toe naar een dubbele bezetting van vrijwilligers.”

Juist op dat moment komt bezoekster Katrien binnen, die deze woorden opvangt. Ze heeft interesse maar vraagt of ze dit kan. Sjaak: ”Iedereen kan het, we helpen je op weg, evalueren en vooral zorgen we ervoor dat het voor jou ook leuk en gezellig is.” Want alleen dan word je zo enthousiast als Sjaak die zelf van alleen natuurliefhebber is uitgegroeid tot ervaren vrijwilliger natuureducatie. We wensen hem en de andere vrijwilligers heel veel succes met hun mooie werk.



Wil jij ook aan de slag als vrijwilliger Natuurmonumenten voor de jeugd, stuur dan een mailtje naar [email protected]. Zij brengt je graag in contact met Sjaak Menheere.

Tekst: Ans Goorden

 

Paul Begijn
Paul Begijn