Ga direct naar inhoud
Nieuws

Samenwerken met Camping De Zwaakse Weel en boomgaard aan een pareltje in de 'zak'

26 juli 2022 | Eefje Nuijten

De Zwaakse Weel wordt omzoomd door akkers, drassige weilanden, brede rietkragen en een enkele hoogstamboomgaard. Camping De Zwaakseweel met boomgaard ligt als een mooi pareltje midden in dit natuurgebied. Afgeslagen naar het Groenewegje op weg naar de camping kom je plots in een andere wereld. Een oase van rust en ruimte én een beleving voor ieder die van natuur houdt. Ellen en Leen van der Maas zijn de beheerders, met veel liefde voor de natuur.

Familie van der Maas bij een Meidoorn op de camping

Geschreven door Leon Janssens namens voormalige weekkrant De Bevelander.

Natuurmonumenten beheert de Zwaakse Weel al meer dan dertig jaar. Hectares landbouwgrond die vrijkwamen zijn gekocht. Deze werden ingericht met glooiende natuurvriendelijke oevers en kruidenrijke graslanden. Voor het algemene beheer van het gebied werken we met een actieve vrijwilligersgroep. Ook bedrijven zoals Camping De Zwaakse Weel met boomgaard participeren hierin.

Een etalagepop van een boerin in Zuid-Bevelandse klederdracht staat uitnodigend bij de deur. “Wij zijn goed bezig met de camping en zaten de afgelopen jaren met de vakanties vol. Je hebt hier alle tijd en ruimte om vakantie te vieren. Niet alleen senioren, maar voor jong en oud. Landelijk is er een trend ‘back-to-basic', maar wifi op een camping is toch onontbeerlijk", merkt Leen van der Maas op, “Verder hebben wij hier een goed en modern sanitair op onze mini-camping waar we ook huisjes verhuren en campers welkom zijn. Vanaf de camping kunnen lange wandelingen gemaakt worden door dit mooie gebied. Onderweg zijn er tal van vogelsoorten te observeren. Anderhalve week geleden ben ik samen met Chiel Jacobusse door het gebied gegaan om te zien hoeveel verschillende vogels er huizen. Maar liefst 61 verschillende soorten gezien, ook hele bijzondere, en twee vogels wel gehoord maar niet gezien, allemaal in de omgeving van het Groenewegje. Dat is toch heel mooi.”

Brandnetels

Leen heeft ook contact met een steenuil in de buurt van zijn huis. Verscholen in een boom, bijna niet te zien. “Er hangt een uilenkast en daar zit hij in. Niet altijd maar hij komt toch geregeld. De leefomgeving moet ook goed zijn voor die vogel, wat rommelig, niet te netjes. Er is een speciaal contact want we oehoe-en tegen elkaar. Hij roept, ik geef antwoord, en dan hij weer.” In de hoek staat een opgezette reiger die doodgevroren gevonden is in de Zwaakse Weel. “Reigers eten over het algemeen vis maar schromen ook niet om muizen of mollen te pakken. In een wei kunnen muizen schrikken van koeien en als ze dan wegschieten worden ze gepakt”, vertelt Leen, “Op zijn beurt is onze hond weer nuttig voor kleine vogeltjes zoals puttertjes. De hond verhaart en de puttertjes pikken dat haar op om hun nest van te bouwen. Die zitten er hier best veel maar mussen weinig. Ze zitten wel in de buurt maar niet hier. Waarschijnlijk net geen goede plaats voor hun nesten. Wij houden goed rekening met de dieren in de natuur, ook op de camping. Zo is er boven op het toiletgebouw, een heuvel die rijke grond bevat. Er staan brandnetels op, die hebben een slecht imago omdat voor mensen de aanraking meestal niet prettig is. Maar op die brandnetel komen bepaalde rupsen af zoals die van de atalanta vlinder. De rups daarvan leeft puur op brandnetels. Ook de nachtegaal schuwt de brandnetels niet. De brandnetels staan daar prima, heel natuurlijk, en er loopt ook niemand doorheen. Ons toiletgebouw is zo mooi weggewerkt onder de grond. Zo proberen we de camping zo natuurlijk mogelijk in te richten."

Ontdekking doen

De vlag van Landschapspark Borsele wappert fier in de top bij camping De Zwaakse Weel en er is nauwe samenwerking met Natuurmonumenten. Bij de inrit staan boomstammen, geen betonnen palen waar auto's schade kunnen rijden. “De spechten maken druk gebruik van die boomstammen. Het is hier een natuurvriendelijke camping voor mensen die in een rustige omgeving willen verblijven. Je bent hier in een andere wereld, die van natuurlijke groen. Kom met je kinderen die hier volop spelen en van vrijheid kunnen genieten. Veel van onze gasten komen om de drukte van hun dagelijks bestaan te ontvluchten. Je zit hier midden in de natuur en wordt als het ware door de vogels gewekt. Zelf de omgeving verkennen over diverse wandelpaden, fietspaden en picknick plaatsen”, aldus Leen, “Ellen en ik zijn ambassadeurs van Landschapspark Borsele en wij ontvangen regelmatig passanten die voor dit gebied komen. Ook zijn er mensen die hier per abuis komen en dan een ontdekking doen, het gebied hier. Behalve bomen, struiken, planten, fluitenkruid, paardenbloemen en andere flora, zijn er hier veel dieren, een rijke fauna. Hazen, muizen, mollen, konijnen, fazanten, eenden, diverse trekvogels. Zwanen die overvliegen en pas nog een ooievaar gesignaleerd. Tevens houden wij bijen en verkopen daar de honing van. We zitten hier eigenlijk op de grens van natuurgebied en landbouwgebied. Wij proberen dat zo natuurlijk mogelijk in te richten. Een boomgaard zoals vroeger met laagstamhout. Geen harde afscheidingen maar bloemenranden waarmee de strakke belijning van de moderne fruitteelt verzacht wordt en bij de oude fruitteelt aansluit. De paden op de camping hebben een schelpenlaag, geen asfaltweg.”

Vlinderbelevingspad

De camping grenst aan een 4 ha grote vlinder idylle waar een vlinderbelevingspad is aangelegd. Hier staan diverse inheemse planten waar allerlei soorten vlinders op af komen. Iedere vlinder heeft zijn eigen isotoop om eitjes te leggen waar later rupsen uitkomen. Na het verpoppen van deze rupsen zien nieuwe vlinders het daglicht. Van alles leren over vlinders, dat kan op het vlinderbelevingspad.

Eefje Nuijten