Ga direct naar inhoud
Nieuws

Brutale vos gespot in het Zwanenwater

15 februari 2019 | Marcel Haas

Vos laat zich overdag zien op de wandelroute.

Lente in het Zwanenwater

Als boswachter verlaat ik soms mijn computer om een toezichtrondje te lopen in mijn gebied, het Zwanenwater bij Callantsoog. Heerlijk vind ik dat. Vandaag was ik nog maar net onderweg, toen ik geritsel hoorde in het riet. En daar stond zomaar ineens een vos voor mijn neus. Op maar een paar meter afstand keek hij mij aan, alsof hij wilde zeggen: zo, jij ook hier? Ik was niet de enige die deze vos spotte. Ook de andere bezoekers konden hem bewonderen. Een moment dat ons even de adem benam.

Dieren spotten is geluk hebben, zeg ik altijd. Hoe vaker je de natuur in trekt, hoe groter de kans om er een te zien. De vos komt vaak pas in actie als de zon onder is. Omdat de natuur na zonsondergang weer van de natuur is (in onze gebieden mag je niet komen na zonsondergang) heb je maar heel zelden een ontmoeting met een vos. De kans dat je ze tegenkomt is de laatste jaren wel groter geworden, want het gaat best goed met deze soort. Als alleseter scharrelt hij zijn kostje ook wel in de steden bij elkaar.

In vergelijking met de stad, vindt een vos in het Zwanenwater een oase van rust. Het duingebied bestaat uit bloemrijke duinvalleien, heideveldjes en moerasbosjes. En daarom was deze vos dus zo relaxed. Hij liep rustig voor me uit over het wandelpad en liet zich uitgebreid fotograferen door de passerende bezoekers.

Vos

Wil je ook een vos ontmoeten? Of gewoon eens zien hoe mooi het hier is? Kom dan langs in het Zwanenwater. De wandelroute van 2 of 5 km brengt je langs bossen, duinen en uitzichtpunten. Misschien komen we elkaar wel tegen, want nu de lente zich aandient en de wilgenkatjes beginnen te groeien, loop ik wat vaker mijn toezichtrondje. Het geluk van de boswachter.

Marcel Haas
Marcel Haas