Ga direct naar inhoud
Nieuws

Doneeractie hou het Zwanenwater toegankelijk voor iedereen

20 juli 2023 | Mariska van der Leij

Woensdagmiddag 19 juli organiseerde Natuurmonumenten in samenwerking met het gehandicaptenplatform Schagen een bijzondere jubileumexcursie in het Zwanenwater. Mensen met een lichamelijk of visuele beperking konden onder begeleiding van boswachters genieten van de unieke natuur in dit gebied. Dat is mogelijk dankzij goede, (half)verharde paden die Natuurmonumenten hier heeft aangelegd. De natuurvereniging is nu een actie gestart om dat zo te houden.

kapot gewaaide schermen bij het vlonderpad

Jubileum

Met deze en andere jubileumexcursies viert Natuurmonumenten dat zij het Zwanenwater 50 jaar in eigendom en beheer heeft. Door 50 jaar uitgekiend natuurbeheer is het Zwanenwater een unieke natuurparel geworden, met de grootste duinmeren van Europa en heel veel bijzondere dieren en planten. Én goed toegankelijk voor natuurliefhebbers, ook voor minder valide liefhebbers.

Onderhoud nodig

Maar na 50 jaar is de recreatieve infrastructuur nodig aan onderhoud toe. Met name de schermen naast het vlonderpad, dat naar een unieke drijvende vogelkijkhut voert en ook toegankelijk is voor minder validen, moeten dringend worden vervangen. Daarnaast heeft ook het vlonderpad zelf groot onderhoud nodig. Daarom is Natuurmonumenten een inzamelingsactie gestart. Doel van de inzameling is om €10.000 op te halen zodat de schermen langst het vlonderpad als eerste, op korte termijn hersteld kunnen worden.

Toegankelijk voor breed publiek

Tot 50 jaar geleden werd dit duingebied bij Callantsoog door een adellijke familie gebruikt als exclusief jachtterrein. Sindsdien is er veel veranderd, niet alleen wat de natuur betreft. Het gebied is nu deels dankzij goede, half-verharde paden toegankelijk voor een breed publiek. Letterlijk breed, want ook met rolstoel en buggy kan een rondje door het gebied gemaakt worden. Zelfs de ronde vogelkijkhut die drijft op het eerste duinmeer is met rolstoel en buggy te bereiken over het vlonderpad. Met de inzameling hoopt Natuurmonumenten dit zo te houden.

QR doneeractie
Mariska van der Leij