Ga direct naar inhoud
Nieuws

Fotowandeling 50 jaar topnatuur Zwanenwater

10 april 2023 | Mariska van der Leij

Via de fototentoonstelling en fotowandeling maak je kennis met de unieke natuur van het Zwanenwater, dat 50 jaar geleden, voordat Natuurmonumenten het in eigendom kreeg, nog een verruigd jagersdomein was. De jagers hebben plaats gemaakt voor boswachters en natuurliefhebbers. Nu is het Zwanenwater een internationaal gewaardeerd natuurgebied waar 3500 verschillende plant- en diersoorten voorkomen.

fotopaneel

Bijzondere plant- en diersoorten

Het natuurgebied Zwanenwater is bijzonder door de grote verschillen in leefomstandigheden op een relatief kleine oppervlakte; hoog – laag, droog – nat, warm – koud, zonnig – schaduwrijk. Er zijn duinen, heide, graslanden, moerassen, bosjes, poeltjes en duinmeren. Door de grote verschillen in leefomstandigheden en leefomgevingen komen er heel veel verschillende planten diersoorten voor; zandhagedis, rugstreeppad, blauwborst, baardman, 12 soorten orchideeën, parnassia, dop- en struikheide, heivlinder en heidelibel... om er een paar te noemen.

Via de fototentoonstelling en fotowandeling maak je kennis met een aantal van deze soorten en hun leefgebied. En kom je te weten hoe dat samen hangt met het beheer, maar ook met de geschiedenis van het Zwanenwater; Het ontstaan van het gebied en het gebruik en beheer door de verschillende eigenaren. Ook krijg je uitleg over hoe Natuurmonumenten zorgt dat deze rijkdom behouden blijft.

De fototentoonstelling is tot en met oktober 2023 te bezichtigen in de zwarte schuur op de parkeerplaats van het Zwanenwater. De fotowandeling volgt de bruine route in het Zwanenwater van 5,8 kilometer. Langs de route staan panelen met foto’s van kenmerkende plant- en diersoorten met een korte beschrijving over die soorten. Als je de route via de website opent (nm.nl/zwfotowalk) en print of volgt op je telefoon krijg je meer informatie over elke soort.

Ontdek de fascinerende wereld van de plant- en diersoorten van het Zwanenwater. De fototentoonstelling en -wandeling zijn tot oktober te bezichtigen. Wees welkom, geniet van de prachtige wandeling in dit gevarieerde duingebied en laat je verrassen!

Mariska van der Leij